niedziela, 15 sierpnia 2010

Jogurtowo, owocowo - muffiny



To będzie uczta prawdziwie królewska, bo z kilkoma deserami. Ale jak zaczynać, to z rozmachem. Dołączając się do uczty, którą już zaczęła przygotowywać Sabienne, proponuję coś mocno owocowego, by wykorzystać jeszcze letni czas. Są to moje ulubione muffiny na bazie ciasta jogurtowego, tym razem z czarną porzeczką. Są wilgotne, rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Idealne do popołudniowej kawy albo na weekendowy piknik.


Muffiny jogurtowe z czarną porzeczką

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego (duży pojemnik)
  • 100 g masła
  • czarne porzeczki (w ilości w zależności od preferencji, ja lubię duuuużo owoców)
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru (może być brązowy)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W rondelku rozpuścić masło, następnie zdjąć z ognia, wbić jajka i wymieszać trzepaczką. Powoli, stopniowo wlać jogurt i zamieszać, żeby składniki się połączyły.
Osobno połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek i sól. Dodać porzeczki i masę jogurtową, wymieszać (niekoniecznie bardzo dokładnie).
Ciasto nakładać do foremek na muffiny i piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale zachowują wilgoć jeszcze kilka dni, nie wysychają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic