wtorek, 28 września 2010

Cytrynowe ciasto z Kuchni Neli





Przepis zaczerpnęłam z niezastąpionej książki kucharskiej Anieli Rubinstein Kuchnia Neli. Zapewne tej pozycji książkowej fanom dobrej kuchni rekomendować nie muszę. Ci, którzy jeszcze jej nie znają, błądzą w mrokach! Kuchnia Neli to niezwykle nastrojowa i smakowita podróż przez polskie smaki, od tych wytwornych, po te całkiem proste. To także wyprawa pełna anegdot o niezwykłym życiu żony Artura Rubinsteina. Tyle tytułem wstępu. Zainteresowanych odsyłam do lektury. Na dzisiejszy zimny i wietrzny wieczór wybrałam proste ciasto cytrynowe, które po upieczeniu „dziurkuje” się i zalewa cytrynowym syropem. Ciasto, choć delikatne, nie rozmięka. Przyznaję, że miałam pewien problem z syropem i przy drugim podejściu postanowiłam dodać do cukru i skoku z cytryny trochę miodu i łyżkę masła. Wyszedł gęsty, złocisty syrop, który po przestygnięciu utworzył skorupkę. Kompozycja w efekcie okazał się ciekawa: delikatne ciasto, miodowo - cytrynowa skorupka (lekko ciągnąca) i cukier puder. Oto moja propozycja:

Ciasto cytrynowe:
7 łyżek stołowych rozmiękczonego masła
1 szklanka minus 2 łyżki stołowe cukru
1 ¼ szklanki mąki ( ja użyłam mąki Pełne ziarno z Lubelli)
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki stołowe mleka
2 łyżki stołowe utartej skórki z cytryny
2 jajka
szczypta soli

Syrop:
6 łyżek stołowych cukru
4 łyżki stołowe soku z cytryny
1 stołowa łyżka miodu
1 stołowa łyżka masła
kilka kropli aromatu cytrynowego
cukier puder do dekoracji


Piekarnik nagrzać do 180ºC. Formę na ciasto wysmarować masłem i posypać mąką. W misce połączyć masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę cytrynową, jajka i sól. Wszystkie składniki zmiksować i przelać do formy. Piec ok. 45 min. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 15 min. W tym czasie przygotować syrop. Do rondelka wsypać cukier i sok z cytryny, poczekać aż nabiorą konsystencji niezbyt gęstego syropu. Dodać masło, miód i aromat cytrynowy, następnie intensywnie zamieszać.* Ciasto nakłuć patyczkiem w kilku miejscach i zalać syropem. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

* Nakłuwanie ciasta ma sens, jeśli wybiorą Państwo wariant Pani Neli, w którym syrop ma lejącą konsystencję ( czyli bez miodu i masła ). W przypadku mojej propozycji syrop jest bardzo gęsty, przez co tworzy polewę i nie wsiąka w ciasto.




2 komentarze:

  1. świetnie się zapowiada i pysznie wygląda!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i szczerze polecam ten przepis;-)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic