niedziela, 24 października 2010

Ciasto marchewkowe Pierre'a Herme





Fascynują mnie ostatnio ciasta z dodatkiem dyni, cukinii czy marchewki. Tym razem postanowiłam upiec ciasto marchewkowe według przepisu Pierre'a Herme (z książki "Desery. Od najprostszych po wykwintne"). Z tej samej książki wybrałam puszystą polewę czekoladową, która doskonale współgra z marchewkowo-orzechowym smakiem ciasta. Jest też bardzo gęsta, nadaje się do robienia dekoracyjnych wzorów lub do wyrównywania powierzchni.
Moje ciasto, z uwagi na użycie dość dużej tortownicy, jest raczej płaskie, przypomina placek.
 
Ciasto marchewkowe 

  • 250 g marchwi
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mąki (= ok. 5 łyżek)
  • 10 g proszku do pieczenia (= 2 łyżeczki)
  • 60 g mielonych orzechów laskowych
  • 70 g mielonych migdałów
  • 25 ml oleju
  • szczypta soli
Marchew obrać i zetrzeć na tarce lub dokładnie rozdrobnić w blenderze. Migdały i orzechy zmielić na proszek. 
Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia, mielone orzechy i migdały przetrzeć przez sito. Stopniowo dodawać je do jajek, mieszając, aż składniki się połączą. Następnie dodać olej, sól i marchew, dokładnie wymieszać.
W przepisie autor poleca wysmarować okrągłą formę masłem i wlać do niej ciasto. Ciasto wówczas trudniej wyjąć, dlatego osobiście polecałabym wyłożyć formę pergaminem.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Można też przygotować polewę czekoladową - na przykład według tego przepisu:
Puszysta polewa czekoladowa (przygotowałam ją z mniejszej ilości składników)
 
 
  • 250 g czekolady deserowej
  • łyżka przesianego kakao
  • 250 ml śmietanki (np. 30%)
Czekoladę drobno posiekać lub zmielić w blenderze na proszek. W rondelku zagotować śmietankę, wlewać ją stopniowo do czekolady, miksując na gładką masę. 
Polewą smarować wystudzone ciasto.

2 komentarze:

  1. Pierre Herme to wielkie nazwisko. Ciasto wygląda pięknie, aż chciałabym kawałek spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale placek z bajeczną polewą. Za sama polewę dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic