niedziela, 24 października 2010

Marchewka+kokos+czekolady dwie




Widzę, że Evitaa wie, co dobre! Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową! Nie będę oryginalna i także zaproponuję ciasto „karotkowe”, ale w nieco innej odsłonie, bo z dodatkiem białej i kokosowej czekolady. Ta włoska słodkość pasuje na codzień i od święta. W piekarniku wyrósł mi kawał ciasta; wilgotne i pulchne, aromatyczne i naszpikowane niespodziankami, a w dodatku cieszy oko. Jak znalazł na tę porę roku. Pasuje do gorącej herbaty, np. kubusiowej albo do kieliszka białego, półsłodkiego wina ;-)

Ciasto:
200 g mąki
1 puszka mleczka kokosowego Blue Dragon = 165 ml
150 g cukru
150 g marchewki* 
1 tabliczka czekolady kokosowej
1 tabliczka czekolady białej
5 łyżek oleju słonecznikowego
50 ml mleka
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
½ torebki (małej) proszku do pieczenia

Na wolnych obrotach zmiksować jajka, mąkę, mleczko kokosowe, cukier, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i startą marchewkę. Po dokładnym wymieszaniu składników przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Czekolady pokroić w kostki i układać na cieście, a następnie „zatapiać” drewnianą łyżką, tak aby znalazły się pod powierzchnią ciasta. Piec 30 min. w temperaturze 180ºC.

*Aby ciasto było pulchne warto rozłożyć startą marchewkę na płóciennej ściereczce i przykryć drugą. Zostawić na ok. 30 min. aby płótno wchłonęło wilgoć marchewki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Takiej wersji ciasta marchewkowego jeszcze nie próbowałam. Bardzo fajny blog. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy:) a ciacho proszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic