niedziela, 14 listopada 2010

Tarta cynamonowa




Dziś obudził mnie słoneczny poranek, ale kto wie jak pogoda będzie później? Dlatego ponownie obrałam kierunek na rozgrzewające, zimowe smaki. Bo tarta ta, poza oczywiście kruchym spodem, posiada pyszne nadzienie z migdałów, pokruszonych biszkoptów, cynamonu i goździków. Może nie wygląda porywającą, ale tak smakuje:-)


Ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła/margaryny
  • 85 g cukru pudru
  • sól
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g startych, nie obranych ze skórki migdałów
  • 100 g pokruszonych biszkoptów
  • kakao do posypania

Wszystkie składniki na ciasto połączyć w jedną masę i odstawić do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie wstawić blachę z ciastem do piekarnika na ok.15/20 min. Dopiero na tak wstępnie upieczony spód wyłożyć cynamonowe nadzienie.
Na nadzienie utrzeć na puszystą masę masło z 50 g cukru, żółtkami i przyprawami. Z białek i pozostałego cukru ubić pianę. Ok. 1/3 piany wymieszać z masą żółtkową. Do tego dodać posiekane migdały i pokruszone biszkopty, a następnie resztę piany z białek i wszystko ostrożnie wymieszać. Nadzienie rozprowadzić równo na powierzchni wcześniej podpieczonego spodu.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok.190 stopni przez 40-45 min.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Kochana! Wygląda bardzo porywająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co jest z cynamonem jest przepyszne !! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudnej urody serduszka! Takie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kuchareczko,ja tez zwrocilam uwage na te sliczne serduszka...tarta wyglada pieknie,i ta zolta masa ..czuje juz jej smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale miło poczytać takie komentarze, dziekuję;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczna ta tarta, serduszka dodają jej jeszcze większego uroku
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie rewelka! Od razu od samego patrzenia robi się sympatyczniej i nawet deszcz przestał padać :)*

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda rewelacyjnie, nie można się nie skusić :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic