wtorek, 23 listopada 2010

Crumble jabłkowo-piernikowe



A tu uwiądem narasta
Winna jabłeczna pora.
Czerwienna, trawiasta, liściasta...
/J. Tuwim/ 

Smaków jesieni ciąg dalszy. Główną zaletą przedstawionego poniżej deseru jest to, że zazwyczaj mamy w domu wszystkie składniki - bo można je dobierać według własnego upodobania. Możemy wykorzystać zarówno świeże owoce, jak i te zachomikowane w słoikach na jesień i zimę. Można dodać orzechów, cynamonu, wanilii. Żeby jeszcze bardziej pachniało nam jesienią. Poniżej typowo jesienna wersja: jabłkowo-piernikowa, z nutą cynamonu.

Crumble jabłkowo-piernikowe (składniki na 3 - 4 kokilki)
na nadzienie:
  • 4 nieduże jabłka
  • kilka korzennych ciasteczek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru (Demerara)
  • 3 - 4 łyżki wody

kruszonka:
  • 3 łyżki białego cukru lub cukru pudru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 6 łyżek mąki pszennej

Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do rondelka, gdzie dusimy je z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i brązowym cukrem. Nie rozgotowujemy ich zupełnie, ale sprawdzamy, czy są miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy pokruszone ciasteczka korzenne. Mieszamy. Masę rozkładamy do lekko natłuszczonych masłem kokilek.
Jabłka sobie stygną, a my przygotowujemy kruszonkę, zagniatając ją z masła, cukru i mąki, by powstały "okruszki". Troszkę inna kruszonka jest z dodatkiem cukru pudru, trochę inna z kryształem - wybór należy do was. Kruszonką posypujemy jabłka w kokilkach.
Zapiekamy w piekarniku, aż kruszonka ładnie się zezłoci, a jabłka wewnątrz zabulgocą. U mnie jest to zazwyczaj 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni, ale można też troszkę wolniej zapiekać, zmniejszając temperaturę do 180 - 190.

4 komentarze:

  1. To musi byc pyszne! Juz wyobrazam sobie ten zapach wydobywajacy sie z piekarnika podczas pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłkowe to chyba moje ulubione crumble. z dodatkiem piernika to dopiero musiał być zapach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piernikowe? Super! Fajna swiąteczna odmiana codziennego crumble :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic