sobota, 4 grudnia 2010

Arabskie ciasto miodowo-migdałowe



Nie będę rozpisywać się nad smakiem tego ciasta, po prostu gorrrąco je polecam. Delikatny ucierany spód pokryty miodowo – migdałową chrupiącą polewą o cynamonowo - pomarańczowym smaku! Czy potrzeba więcej słów, aby przekonać Was, że ciasto jest pyszne? Myślę, że nie. Choć wywodzi się ono z innego kręgu kulturowego i religijnego, jego smak i aromaty są nam bliskie, zwłaszcza w okresie świąt. Przyznam, że spód nie wyrósł tak jak powinien, mógł być troszkę wyższy, ale za to ciasto przypomina krajankę. Najważniejsze, że smakuje wybornie. Do kawałka jeszcze ciepłego wypieku polecam Deana Martina i Let it snow ( utwór poniżej strony) ;-)

Ciasto:

  • 75 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 150 g mąki
  • ½ opakowania proszku do pieczenia


Migdałowo-miodowa chrupiąca polewa:

  • 100 g margaryny
  • 80 g cukru
  • 80 g miodu
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 150 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z pomarańczy lub aromat pomarańczowy




Masło zmiksować na puszystą masę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Dodać śmietankę i dalej miksować. Następnie wbijać kolejno jajka. Kiedy wszystkie składniki się połączą przesiać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksować, ale na zmniejszonych obrotach. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec przez ok. 25 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. ( Lepiej kontrolować ciasto za pomocą drewnianego patyczka, im bardziej wyrośnie, tym lepiej, jednak musimy pamiętać o skorupce, którą także musimy upiec, dlatego spód zapiekamy tylko wstępnie).


W czasie zapiekania spodu zagotować w garnuszku, cały czas mieszając, margarynę z cukrem, miodem, śmietanką, płatkami migdałowymi, cynamonem i skórką pomarańczową lub aromatem pomarańczowym. Gotową polewę szybko wyłożyć na wstępnie upieczone ciasto i piec jeszcze przez 15 min.


Smacznego!





4 komentarze:

  1. zapowiada się przepysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo obiecująco wygląda :) uwielbiam takie smaki, a szczególnie ta polewa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, noo, polewa jest najlepsza z tego wszystkiego, hahah:)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie smaki jak najbardziej lubiane są w moim domu;)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic