niedziela, 9 stycznia 2011

Tarta z kapustą i kurczakiem




To druga tarta jaką raczyłyśmy się z Evitaą na sylwestrowej zabawie. Moje ulubione kruche ciasto, odpowiednio doprawione, kapusta kiszona, pieczarki i kurczak. I oto cała robota. Polecam, bo smaczna to tarta, a do tego kieliszek wina i wieczór, nawet zimowy i mroźny, staje się milszy;-)

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli

Farsz:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • ½ cebuli
  • 3 lub 4 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, kminek, liść laurowy, przyprawa kebab-gyros, czosnek
  • trochę sera żółtego
  • oliwa z oliwek

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Formujemy kule, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 h ( a nawet dłużej, jeśli to możliwe).

Kapustę lekko podsmażamy na maśle, dodajemy kminek, liść laurowy, szczyptę cukru i pieprzu. Dusimy na małym ogniu, aż będzie wystarczająco miękka. Połówkę posiekanej w kostkę cebuli podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy, lekko przyprawiamy.
To samo czynimy z pokrojonym w kostkę kurczakiem, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy przyprawę kebab-gyros lub pokrojony czosnek, szczyptę pieprzu i soli, może ostrej papryki.

Ciasto wykładamy na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i wykładamy kolejno kapustą, pieczarkami i kurczakiem. Posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze przez 15 min. w tej samej temperaturze.




Smacznego!

7 komentarzy:

  1. fajny ten kapuściany dodatek, nie znam tarty w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  2. z taką tartą zapewne nie jeden zimowy wieczór nabrał blasku i ciepła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki farsz z dodatkiem kapusty kiszonej musi byc pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym teraz taką tartę, a więc pozwalam się poczęstować kawałkiem wirtualnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, Moja Droga, wypróbuj koniecznie - dobra rzecz;-) Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam, wyszło bardzo, bardzo dobrze :)
    dodatek kapusty genialny i bardzo interesujący :)
    pozwoliłam sobie wstawić na mojego bloga :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic