sobota, 1 stycznia 2011

Tarta szpinakowa z fetą


Rozpoczął się rok 2011. Powitałyśmy go wspólnie z Sabienne, oczywiście smakowicie i z nadzieją, że przyniesie nam wiele kulinarnych inspiracji i wspaniałych smaków, czego i Wam życzymy! 
Przedstawiamy jeden z naszych sylwestrowych wypieków, tym razem nie na słodko. Tarta szpinakowa na cieście francuskim: delikatna, ze słonawo-czosnkowym nadzieniem w pozytywnym zielonym kolorze.

Tarta szpinakowa z fetą
Składniki:
  • rulon gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku (takiego, jaki lubimy)
  • kostka sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • odrobina tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

Przygotowujemy farsz do tarty: szpinak rozmrażamy, podsmażając powoli na patelni. Dorzucamy posiekany czosnek i chwilę smażymy razem. Dodajemy śmietanę i pokrojoną w kostkę fetę, mieszając (mogą zostać kawałki, niekoniecznie musi to być bardzo jednolita masa). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz zostawiamy do ostygnięcia.
Formę na tartę lub niską blachę smarujemy masłem i skrapiamy delikatnie wodą, następnie wylepiamy ciastem francuskim. Krawędzie ciasta "rolujemy", by utworzyły się grubsze brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, wyrównujemy powierzchnię.Posypujemy tartym żółtym serem, ale nie przesadzajmy z ilością, by nie zdominował smaku.
Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 20 - 30 minut.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam szpinak, wiec tarta ze szpinakiem nie jest mi obca. Najczesciej robie jednak z jakims plesniowym, roquefortem lub gorgonzola, i wtedy z orzechami rowniez.
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzbardzo lubie taki szpinakowy farsz:) wiec chetnie pisze sie na kawalek tej pysznej tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I feta i szpinak to moje smaki:) ale fety nigdy nie używałam w tarcie...
    Ewvito - wszystkiego dobrego w nowym roku! Niech będzie pyszny i kreatywny:)
    Dziękuję za życzenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. O! Moja mama robi identyczny farsz szpinakowy, tyle że zamiast w formie do tarty, zamyka je w kopertach z ciasta francuskiego.. Kocham!! Zazwyczaj zjadam 3/4 całości...a i tak mi mało.. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic