piątek, 25 lutego 2011

Placek cebulowy z boczkiem



 Powracamy na chwilę do wytrawnych wypieków, zanim nastanie czas ostatkowego  karnawałowego szaleństwa i pączkowania. A że wytrawność pojawia się u nas stosunkowo rzadko, niczym szczypta pieprzu dodana do potrawy, tym bardziej zachęcam do spróbowania. Danie jest pożywne, pyszne i aromatyczne, doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Z podanych składników wychodzą 4 porcje dla głodomorów, zatem możemy plackiem obdzielić więcej osób mniej głodnych, nie zapychając im żołądków po brzegi. Ja robiłam go z połowy porcji, ale podaję oryginalne proporcje.
Przepis znalazłam w jednym z wydań magazynu "Sól i Pieprz" z roku 2006.

Placek cebulowy z boczkiem
  • 250 g chudego twarogu
  • 400 g mąki
  • 5 jaj
  • 6 łyżek mleka
  • 7 łyżek oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg cebuli (dałam pół na pół czerwoną i białą; myślę, że 1 kg też wystarczy)
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę (dałam wędzony boczek w plastrach; jeśli ktoś nie przepada, można też użyć szynki)
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Ser kruszymy w misce. Dodajemy mąkę, 1 jajko, mleko, olej, 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
Obieramy cebulę, kroimy ją w plastry i dusimy na sklarowanym maśle. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę mieszamy z 4 jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę śmietanową mieszamy z cebulą.
Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy je na natłuszczoną blachę lub do żaroodpornej ceramicznej formy, wyklejamy brzegi. Na ciasto wykładamy masę cebulową, posypujemy całość pokrojonym boczkiem.
Placek pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy ciepły, najlepiej z kieliszkiem dobrego wina.



13 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ten placek :)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. powiem Ci, ze wyglada pyszniasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja i łatwa do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Męska część publiki byłaby zachwycona. Boczek, dużo cebuli.

    OdpowiedzUsuń
  5. Święci Pańscy! Toż to jest coś, co mogłabym jeść codziennie na wszystkie posiłki! Wygląda świetnie i zawiera wszystkie moje ukochane składniki! Wypróbuję na pewno!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wbrew temu co napisałam na swoim blogu...chyba skusiłabym się na coś takiego. Ciekawy pomysł na ciepłą kolację!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie. Mogę nawet pokusić się o stwierdzenie, że moje kubki smakowe się zakochały:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny pomysł! I takie samo wykonanie.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo apetycznie. cebula i boczek to para idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cebulkę, uweilbiam boczek, uwielbiam wytrawne placki. Koniecznie do spróbowania :)
    www.polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. taki placek to zdecydowanie coś dla mnie :D
    przepis dodany do ulubionych, wypróbuję z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  12. ten boczek z pewnością sprawia, że placek pachnie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie połączenia smaków. Dobrze, że jestem daleko, bo już pukałabym do Twoich drzwi.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic