czwartek, 23 czerwca 2011

Tarta z chrupiącymi truskawkami i kremem z karmelizowanej białej czekolady



No i koniec zmagań. Wrocław zwyciężył. Gratulacje;-). Choć nadzieje były wielkie, Katowice muszą obejść się smakiem. Wielka szkoda. Mam tylko nadzieje, że rozpędzona machina Miasta Ogrodów nie pójdzie na marne, bo szkoda byłoby wysiłku tak wielu osób i tak fantastycznej idei. Na otarcie łez i poprawę nastroju proponuję tartę z kremem z karmelizowanej białej czekolady i truskawkami w karmelu. Słodką, ale nienachalnie. Orzeźwiającą. Przepis powstał pod wpływem impulsu i łączy kilka  moich ulubionych smaków;-).




Ciasto:
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Krem:
  • 150g naturalnego serka białego ( np. homogenizowanego)
  • 4/5 łyżek mleka w proszku
  • 4/5 łyżek karmelizowanej białej czekolady
  • trochę cukru pudru (opcjonalnie, bo czekolada jest słodka)

Dodatkowo:
  • filiżankę cukru na karmel+1 łyżka masła
  • ok.15 dag truskawek do zmiksowania
  • ok. 15 sztuk do ozdobienia tarty

Ze składników na na kruche wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie na posmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć ciasto i zapiec w temperaturze 200°C.





W misce połączyć serek z mlekiem w proszku. Dodać skarmelizowaną białą czekoladę (przechowywana w temperaturze pokojowej powinna mieć odpowiednia konsystencję - odpowiednią do dodania do masy) i zamieszać. Można dodać trochę cukru, jeśli krem nie jest wystarczająco słodki, ale uważam, że w takim wypadku lepiej dodać więcej czekolady;-).




W malakserze zmiksować truskawki na gładką masę.

Do rondelka wlać 2 łyżki wody i wsypać cukier. Kontrolując karmelizację, mieszać od czasu do czasu. Kiedy cukier osiągnie odpowiedni brązowy kolor zdjąć garnek z gazu i dodać masło. Zamieszać. Na papierze pergaminowym ułożyć truskawki ( najlepiej schłodzone w lodówce). Rozlać równomiernie karmel na truskawkach i pozostawić do ostygnięcia.




Na upieczonym spodzie rozprowadzić zmiksowane truskawki. Następnie wyłożyć krem serowo-czekoladowy, a na końcu udekorować truskawkami w karmelu. Gotowe;-)

PS. Pozostały karmel rozlałam na papierze pergaminowym. Po zastygnięciu skruszyłam go w moździerzu i posypałam tartę.

Smacznego!

Truskawki 2011

4 komentarze:

  1. No nie! Ta tarta rozkłada na łopatki - bossska!

    OdpowiedzUsuń
  2. tyle dobroci w jednym! woooooooooooooow

    OdpowiedzUsuń
  3. boska tarta!!! aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo,bardzo,bardzo, podoba mi się to połącznie:)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic