niedziela, 19 czerwca 2011

Tort truskawkowo-cynamonowy



 Bardzo ciekawy i smakowity przepis znalazłam na stronie www.bbcgoodfood.com. Skusiło mnie połączenie truskawek i cynamonu. Tort jest nazwą trochę mylącą (biorąc pod uwagę nasze polskie skojarzenia z biszkoptem przełożonym ciężkim maślanym kremem) - to lekkie, delikatnie ciasto z wyczuwalną cynamonową nutą. Trzeba go pilnować podczas pieczenia, żeby się nie zbrązowiło zbytnio (przyznam, że moje jest trochę za ciemne - ale to także kwestia modyfikacji własnej i dodatku pełnoziarnistej mąki).
Oryginalny przepis jest autorstwa Orlando Murrina, podaję z własnymi zmianami.

Tort truskawkowo-cynamonowy
Składniki:
  • 175 g mielonych migdałów
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g brązowego cukru (demerara)
  • 175 g mąki (dałam pół na pół białej z pełnoziarnistą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 duże jajko + 1 żółtko
  • 450 g truskawek (może być trochę mniej)
  • cukier puder do posypania

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy je na plasterki.
Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, wykładamy pergaminem, pergamin też natłuszczamy.
Miksujemy masło z mielonymi migdałami, cukrem, mąką, cynamonem, jajkiem i żółtkiem. Połowę masy wykładamy do tortownicy. Jest dość gęsta i trudno się ją rozprowadza; robimy to najlepiej, jak umiemy. Rozkładamy na niej plasterki truskawek. Na górę wykładamy resztę masy, rozprowadzamy, nie obawiajmy się, jeśli truskawki będą widoczne na wierzchu. Jeśli trochę owoców zostanie, można je ułożyć na wierzchu, wciskając trochę do ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 160 - 170 stopni. Ciasto pieczemy przez ok. godzinę, ale sprawdzamy, czy nie brązowieje za bardzo (można je pod koniec pieczenia nakryć folią aluminiową).
Studzimy je w tortownicy, następnie delikatnie zdejmujemy obręcz, pomagając sobie nożem. Posypujemy cukrem pudrem (polecam taki z dodatkiem wanilii).

10 komentarzy:

  1. fajny - prosty, a zapewne niezwykle smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę kuszącym wydaje się byc smak truskawek z cynamonem..

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od jakiegoś czasu intryguje mnie połączenie truskawek z cynamonem. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne z ochotą bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki i cynamon - doskonałe połączenie :) Fajny pomysł z dodaniem mąki pełnoziarnistej. Coś czuję, że to pyszne wyszło :)))

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic