niedziela, 18 września 2011

Szwedzkie ciasteczka kokosowe



Pyszne, chrupiące, mocno kokosowe. Najpierw mięciutkie po upieczeniu, potem twardsze, gdy wystygną. Kolejne ciasteczka, które zaliczyłam do moich ulubionych - do tego przepisu będę na pewno powracać. A powstały przez przypadek, kiedy myślałam, jaki składnik nadający się do pysznych ciasteczek mam w domu i padło na wiórki kokosowe.
Oryginalny przepis pochodzi z Land'O'Lakes, a wersję zmodyfikowaną i z połowy składników znalazłam tu. Podaję z niewielkimi zmianami.

Szwedzkie ciasteczka kokosowe
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki miękkiego masła (jeśli ciasto będzie trudne do formowania, można dodać jeszcze 1 - 2 łyżki)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego (lub kilka łyżeczek domowego waniliowego)

Masło zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą oraz wiórki kokosowe. Zagnieść ciasto - powinno być tłuste, ale zwarte i dające się formować.
Z ciasta ulepić kulę, owinąć ją folią spożywczą, włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Foremką wykrawać ciasteczka, układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez ok. 10 - 15 minut w temperaturze 175 - 180 stopni. Pilnować, żeby ciasteczka nie przypiekły się za bardzo.



5 komentarzy:

  1. Smakowite ciasteczka:) Proste, a na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie wycinankowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokosowe ciasteczka biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasteczka, już napieczona duuuża porcja na Święta:)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic