środa, 7 września 2011

Waflowe łódeczki z musem czekoladowo-bananowym




Dostałyśmy smakowitą paczkę wypełnioną waflowymi foremkami Vafini. Trzeba przyznać, że to ciekawy wynalazek - nie zawierają dodatkowego cukru i konserwantów, mają więc neutralny smak, co sprzyja i nadzieniom słodkim, i słonym. Nadają się na imprezową przekąskę. Są też wzbogacone w błonnik, istotny składnik zdrowej diety, również diety odchudzającej.
Zrobiłam wafelki ze słodkim nadzieniem. Polecam.


Mus czekoladowo-bananowy (na ok. 10 - 12 foremek)
Składniki:
  • 90 g gorzkiej czekolady (min. 65% kakao)
  • 5 - 6 łyżek śmietanki (u mnie 10%)
  • 3 średniej wielkości banany
  • kilka daktyli
  • opcjonalnie: łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając stopniowo śmietankę. Banany, daktyle i skórkę pomarańczową wrzucamy do blendera, miksujemy, dolewając płynną czekoladę.
Musem wypełniamy waflowe foremki. Wstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny, by masa trochę stężała.
Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Kolejne ciekawe zastosowanie tych skorupek:)Mus mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę w końcu wypróbować te wafelki, bo wszyscy tak polecają.. :)
    z takim musem to rozpusta na całego :]

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja zamawiam rejs taką łódeczką rozkoszy;-))))

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany! oddałabym wszystko za kilka do kawy teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne te łódeczki, stwarzają wiele pretekstów do zrobienia różnych pysznych rzeczy. na przykład takich słodkich delicyjek jak Twoje!!!

    pycha
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Chcę popłynąć taka łódeczką do nieba :D

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic