niedziela, 16 października 2011

Szarlotka sypana




Znam kilka osób, którym z mikserem, piekarnikiem i wyrabianiem masy jest nie po drodze. Nie pieką, bo nie lubią, nie umieją, albo kolejne porażki przekonały ich, że nie mają do tego ręki. Dedykuję im to kosmiczne ciasto idealne jesienną porą, z którego pieczeniem nosiłam się już dawno. Zero wyrabiania, miksowania, lepienia, ugniatania. Po prostu... sypanie. Przepis pochodzi od Dorotus.

Szarlotka sypana
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (u mnie szare renety)
  • odrobina cynamonu, jeśli lubicie (u mnie sporo)
  • 3/4 kostki masła (około 170 g), najlepiej prosto z lodówki

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Tortownicę o średnicy 23 (u mnie kwadratowa forma 23x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Dorotus pisze, że warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy. U mnie z racji jednoczęściowej kwadratowej formy nie było tego problemu, tylko papier do pieczenia trochę podmókł i trzeba było uważać przy wykładaniu kawałków ciasta z formy.
Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło.

10 komentarzy:

  1. robiłam kiedyś, nie dość że dobre to proste:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis. zapamiętam je na dni, podczas których na samą myśl o ugniataniu ciasta wszystkiego sie odechciewa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis,lubię taką szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis - prościzna, a jakie cudo wyszło!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten przepis z innego bloga,ale sama nigdy nie robiłam.
    Twój wypiek na zdjęciu przesmacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczna, jedna z najlepszych:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam z mąki razowej zamiast pszennej i też wyszło pychotkowe. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko, samo zdrowie :) też lubię ciasta na mąkach razowych i pełnoziarnistych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka jeszcze ciepła, a do tego kulka waniliowych lodów...boska!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedno z tak zwanych "ciast na szybko". Jeszcze nie robiłam, ale mam zamiar w najbliższym czasie. Na pewno wykorzystam przepis. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic