piątek, 18 listopada 2011

Tarta cebulowo-majerankowa



Po słodkich przyjemnościach autorstwa Evity zapraszam na wytrawną tartę. Inspiracja przyszła z kierunku ''Brulion z przepisami''. Po pewnych modyfikacjach wyszła tarta na francuskim cieście z cebulą czosnkową w majeranku, boczkiem i gęstą śmietaną. Tradycyjnie: smaczne, szybkie i ''imprezowe'', równie dobre ''na smaczek'' w dni powszednie. Jestem zadowolona z mojej modyfikacji, czyli cebuli w majeranku. Taki farsz jest lekko słodki, do tego słonawy boczek i kawałki sera bałkańskiego, a zamiast przyprawionych sosów (do których absolutnie nic nie mam) gęsta, kremowa śmietanka i świeży pieprz. No i jeszcze kieliszek lub butelka wina  - zdecydowanie lepiej pasuje;-) . I nic tylko wyglądać świąt:-)




Składniki:
  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 kubeczek gęstej śmietany
  • 1 opakowanie sera bałkańskiego
  • 1 paczka pokrojonego boczku
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • sól, pierz, majeranek (może być suszony)



Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę i dusić pod przykryciem o.k 15 min. Po tym czasie dodać 2 łyżeczki majeranku i dusić jeszcze przez 5 min. Patelnie ściągnąć z ognia i wystudzić cebulkę. Na blasze wyściełanej papierem pergaminowym ułożyć ciasto francuskie, nakłuć je widelcem. Następnie posmarować ciasto oliwą, wyłożyć cebulę, lekko posolić, a na niej ułożyć boczek, na każdym plasterku zrobić kleks śmietany. Wszystko doprawić pieprzem do smaku i posypać kawałkami sera.



Smacznego!

17 komentarzy:

  1. no...wyglada przecudnie:)Ja ostatnio robilam cos podobnego, tez uzylam gotowego ciasta. Wspaniale:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi się podoba! Wystarczy spojrzeć na składniki. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie to wygląda i bardzo szybkie wykonanie. Aż ślinka cieknie . Całuski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi pysznie, kocham cebulę, nie słyszałam o czosnkowej. Pyszne takie ciasto francuskie na wytrawnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie się prezentuje :) alternatywa dla klasycznej pizzy :]

    OdpowiedzUsuń
  6. pozwolę sobie "zgapić" pomysł, bo wart uwagi ;)
    ps. uwielbiam majeranek i cebulę... mniam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo za komentarze:-). Szybki to i łatwiutki do bólu przepis, także sporządzajcie go:-). Agna zgapiaj śmiało:-), Aniu, wariantów, tyle ile włosów na głowie:-), Shy - czasami dobrze zapodać alternatywą;-), Duś - czosnkowa jest bielsza od tradycyjnej,łagodniejsza w smaku i pomaga w problemach żołądkowych - także warto wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. w towarzystwie lampki wina.. tak!

    OdpowiedzUsuń
  9. Traty mają swój czar.
    Twoja wersja bardzo na czasie,adekwatna do listopadowych dni.
    Pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. moje smaki, idealne na wieczór:)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj Dziewczynki jak Wy coś zrobicie to zawsze wychodzą cuda :) Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej:) Szkoda, że nie macie księgi gości, bo ja trochę nie na temat... Co do ostatniej płyty Doris Day jest ona jednak do kupienia na merlin.pl http://merlin.pl/My-Heart_Doris-Day/browse/product/4,932195.html Nie są to nowe piosenki, ale większość jest niepublikowanych, piosenki są wybrane, przez Doris i na nowo zremasterowane w studio. Jedną z piosenek śpiewa jej syn Terry Melcher, który zmarł na raka i tu jest wprowadzenie Doris, która mówi o swoim synu do swoich fanów. Płytę też znajdziesz na moim chomiku anialek36 w dziale filmy, podfolder amerykańskie i dalej Doris Day. Pozdrawiam ciepło i bardzo dziękuję za odwiedziny:)
    Ps: A kiedy i w jakiej audycji Marek Niedzwiecki mówił o Doris i jej płycie? A tarta wygląda bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki Anielek36 za wizytę na naszym blogu i ciekawe informacje o płycie:-). Dobra muzyka i dobre jedzenie komponują się idealnie, więc kilka słów z innej branży nie zaszkodzi;-).
    Hm, kiedy Marek Niedźwiecki mówił o Doris...kilka dni temu, stosunkowo świeża sprawa:-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tarty na spodzie z ciasta francuskiego :) takie wytrawne i eleganckie...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszło wyśmienicie :) kocham wszystkie smaki tart

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic