piątek, 16 grudnia 2011

Makaroniki czekoladowo-truskawkowe



Za oknem śniegu nie widać (raczej deszcz), bo spadł na moje ciasto! Pod bezową i słodką kołderką kruchy i kakaowy spód, przełożony truskawkami i posypany kawałkami białej i mlecznej czekolady. Krajanka makaronikowa pachnąca migdałami. Odpowiednio słodka, bo do ciasta, ani do truskawek nie dodawałam cukru, którego jest wystarczająco dużo w ''pierzynce''. Choć truskawki to letni owoc (w oryginale maliny), tu pasują idealnie. Bardzo wykwintne zestawienie. Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden Ciastka, ciasteczka i babeczki. 





Ciasto:
  • 12 dag masła
  • 2,5 dag kakao w proszku
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 10 dag płatków migdałowych
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Dodatkowo:
  • 1 paczka mrożonych truskawek (zużyłam pół paczki)
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 4 żółtka (mogą być też 2)



Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Blachę (24 x 32 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem pergaminowym. Mikserem ucieramy masło, cukier, kakao i sól na gładka masę. Dodajemy aromat i przesianą mąkę. Ucieramy. Ciasto teraz powinno być sypkie. Wykładamy je na blasze, uciskając opuszkami palców. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy prze ok. 20 min.

W misce ubijamy białka na sztywno z cukrem i mąka ziemniaczaną. Pod koniec dodajemy aromat migdałowy. W drugiej misce mieszamy rozmrożone i zmiksowane truskawki z żółtkami. Wykładamy na upieczony i wystudzony kakaowy spód, następnie posypujemy kawałkami czekolady. Wykładamy ''piankę'' i posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnik tym razem nagrzanego do 160°C i pieczemy przez 25 - 30 min.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Taki śnieg jak na Twoich ciastkach bardzo mi się podoba i chętnie jadłabym go codziennie.Za innym nie tęsknię...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to musi być pyszne! Wygląda niesamowicie kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale extra wygląda, poproszę kawałeczek, tylko tyci bo już późno ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie:)Uwielbiam bezy!Jako mala dziewczynka wyciagalam dla siebie wszystkie rodzynki z sernika babci:)A z Twojego ciasta moglabym schrupac cala bezowa pierzynke:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cudeńka:) Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Amber, ja za innym też nie tęsknie, ewentualnie troszkę go na święta:-)
    Tyna, jest tak jak piszesz, proszę ja Ciebie;-)
    kibi007, przyatakujmy całą blachę, co tam! Na pól, to zawsze troszkę mniej;-)
    Aniu, ja też kocham bezy i preferuję podobną metodę konsumowania:-)
    Aciri, się częstuj:-)
    Dziękuję Wam za komentarze:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciacho. Płatki migdałów dodają uroku..! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Truskawki to raczej wiosna... ale skoro nie ma śniegu to i zimy też ;-) wspaniały przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny dajcie spróbować, może być duży kawałek;) Jak mówi moja koleżanka "Ja nie ma tali, więc nie muszę o nią dbać";)

    Niech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru
    Przyniesie Wam spokój i radość.
    Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia
    Żyje własnym pięknem,
    A Nowy Rok obdaruje Wam
    Pomyślnością i szczęściem.
    Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
    Niech spełniają się wszystkie Wasze marzenia.
    Pozdrawiam:) Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu, za takie życzenia to naaajwiększy kawałek się należy:-). Bardzo dziękujemy. Spokojnych i rodzinnych świąt, z dobrą muzyką w tle;-) i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku od Evitty i Sabienne:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne :) zjadłabym z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic