poniedziałek, 16 stycznia 2012

Stefanka



Co można napisać o Stefci? Że fajna laska z niej! Chyba wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Klasyka w absolutnie najlepszym wydaniu. Dopuściłam się jedynie małej modyfikacji, do masy dodałam cukier muscovado – mój fetysz i serek President. I tego byłoby na tyle. Reszta jest milczeniem, w trakcie którego należy delektować się wybitnym smakiem – miodowego, aromatycznego ciasta i śmietankowo-waniliowej masy z dodatkiem kaszki. Nie wiem, kto wpadł na ten przepis, ale wręczam mu ''Oskara'' za całokształt twórczości, nawet jeśli stworzył tylko przepis na Stefcię! To wystarczy. Inspiracja pochodzi z Kwestii Smaku. A ponieważ Stefanka to prawdziwa kobieta, na jej cześć Tom Jones i "She's a lady"!

Ciasto:
  •  2 jajka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g sztucznego lub naturalnego miodu
  •  4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 torebka cukru waniliowego
Masa:
  •  1/2 litra mleka
  •  4 łyżki kaszy manny
  • 7 łyżek cukru muscovado
  • 50 g masła
  • 200 g serka President
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu śmietankowego 
Polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki gęstej śmietanki



Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Zagniatamy ciasto z wymienionych składników, a następnie dzielimy je na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blasze o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 min. (max!). Podgrzewamy mleko, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie wsypujemy kaszkę i ponownie mieszamy. Kiedy masa zgęstnieje, ściągamy ją z gazu i studzimy. W misce miksujemy masło na puszystą masę, a następnie dodajemy partiami wystudzoną kaszkę i aromat. Potem dodajemy serek i powoli mieszamy. Gotową masą przekładamy dwa placki, ostatni polewamy roztopioną i połączoną ze śmietanką czekoladą.



8 komentarzy:

  1. z daleka jak marchewkowe wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci,ze Stefanki ani razu nie próbowałam..w cukierni, kawiarni, nie robiłam jej też w domu. A to przecież pyszne ciasto! Twoja modyfikacja zmuscovado jest jak najbardziej w porządku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto. Ostatnio robię w wersji a la orzechowiec i posypuję po wierzchu orzechami w karmelu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie mnie kusisz, strasznie!
    Ależ bym z miłą chęcią porwała kawałeczek.. słodki, do ciemnej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna Ci wyszła. ten mam zapisany ten przepis z KS, widzę, że koniecznie muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. ach, ale się ubawiłam...ale zgadzam się Stefcia jest The Best!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam masę z kaszy manny :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic