czwartek, 1 marca 2012

Shepherd's pie



Dziś na słoną nutę. Nie jest to danie wykwintne, ale bardzo smaczne. Zapiekanka pasterska w swej prostocie jest wręcz ujmująca. Można zapodać kotletem mielonym, ziemniakami oraz marchewką z groszkiem. Pysznie? Jasne, ale można też mięso połączyć z warzywami, a z ziemniaków przegotować przepyszne kremowe purée z dodatkiem kruchego żółtego sera, u mnie Dziugas, wyśmienity litewski specjał. Zapiec, a potem wcinać. A do tego zielona butelka czerwonego wina, dwa kieliszki i jakiś dobry film. I od razu ponury czwartek nabiera barwy. Poniżej zamieszczam filmik z Gordonem Ramsayem w akcji. Lubię, jak zwraca uwagę na odpowiednią konsystencję potraw, które sporządza. To ma znaczenie. Przepis wedle jego idei tutaj. A za moje zdjęcia przepraszam. Robione rzutem na taśmę, bo ssaki były głodne i toczyły już ślinkę ;-).

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 słoik mieszanki warzywnej: marchewka z groszkiem
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
  • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki bulionu
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • ok. 100 g kruchego sera żółtego



Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso, aż się ''zetnie''. Rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy. Następnie dodajemy koncentrat i wlewamy bulion oraz dorzucamy warzywa. Mieszamy i dalej smażymy. W końcowej fazie, kiedy mięso będzie już miękkie, dodajemy przyprawy. Mieszamy.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy je na gładka papkę, dodajemy masło, żółtka, śmietankę, czosnek, pieprz i ser. Mieszamy.

Do żaroodpornego naczynia przekładamy mięso, a na nim układamy ziemniaczana pierzynkę. Posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekamy przez ok. 15-20 min. Aż purée i ser utworzą jasnobrązową skorupkę.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. NO!!!!!!! wygląda fantastycznie i już czuję cudny zapach. Koniecznie muszę to zrobić. Czy równie dobre będzie jak użyję mięsa mieszanego ?.
    Całuski bardzo mocne od babci m.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobną zapiekankę ale z ryby:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ją uwielbiam!
    Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babciu Maryniu,jasne, mieszane też pasi:-)
    Helen, z ryby? Jestem ciekawa co to za przepis;-)
    Amber, dziękuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ryby w oryginale nazywa się Fish Pie i jest równie pyszna jak Shepherd"s Pie. Polecam obie potrawy :)

      Usuń
    2. Chętnie spróbuję, uwielbiam rybne zapiekanki :)

      Usuń
  5. Aaaa, tak, znam. Jak byłam w liceum, to przepis był w książce od angielskiego i już wtedy robiłam zapiekankę pasterską na obiad.

    Ja jeszcze do mięsa dodaję pół lampki czerwonego wina. Świetna sprawa na imprezę, bo tanio i dużo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miły komentarz, Poppy. Można właściwie tworzyć różne wariacje na temat tej zapiekanki. Jedni dostają pasternak z marchewką, inni seler czy tylko marchewkę. Dobry pomysł z tym winem :).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Witam serdecznie,
    Przepraszam bardzo, nie chciałbym być nie miły, ale popełniłaś straszny błąd, który boli mnie w oczy jako kucharz. Shepard's pie jest daniem typowo z jagnięciny i toteż używa w swoim przepisie Gordon Ramsay. Odmiana z wołowiną to Cottage pie.
    Anglika i Irlandczyka zabolało by to bardzo.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi odpowiadać za Sabienne, która przygotowywała to danie. Ale wiem, że w wersji przepisu, z której korzystała, jest napisane w spisie składników: "Ground Lamb or Beef"
      http://gordonramsaysrecipes.com/03/shepherd-pie/

      Natomiast za uwagę dziękuję i serdecznie pozdrawiam :).

      Usuń
  7. z tego co wiem to shephard's pie w oryginale jest z jagnięciną.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sylviaaa, na ten argument odpowiedziałam już powyżej. Polecam zajrzenie do przepisu, który tu został wykorzystany. W poście jest napisane, skąd pochodzi inspiracja, a Gordon Ramsay pozostawia wybór.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, dodałabym tylko do mięska 1 łyżkę sosu worcestershire i byłoby idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W przepisie masz 2 żółtka, ale nigdzie nie piszesz do czego jest to użyte.

    OdpowiedzUsuń
  11. Shepherd`s pie z mielonego mięsa WOŁOWEGO? Już sama nazwa wskazuje, że mowa o mięsie BARANIM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Źródło przepisu zostało wskazane.

      Usuń
  12. Wypróbowałam dziś przepis. Bardzo udane;-)dałam więcej ziemniaków (ok. 1.200 kg), do mięsa dodałam też sos worcester - kilka kropel. Sos ten bardzo fajnie podkręca smak mięsa, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowałam dziś przepis. Bardzo udane;-)dałam więcej ziemniaków (ok. 1.200 kg), do mięsa dodałam też sos worcester - kilka kropel. Sos ten bardzo fajnie podkręca smak mięsa, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Aż znów nabrałam na niego ochoty :).
      Pozdrawiam!

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic