czwartek, 22 marca 2012

Tarta z burakami, kozim serem i sosem orzechowym



Sokiem z buraka panie robiły sobie kiedyś rumieńce na twarzy, by wyglądać zdrowo. Ale burak naprawdę ma leczniczą siłę. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.*

A to ciekawe. Burak i czerwone wino mają coś wspólnego - oprócz koloru, oczywiście. Wino w sumie też nadaje rumieńców, nie da się zaprzeczyć.
Wiosna w tym roku nabiera rumieńców bardzo powoli. Może buraki zadziałają magicznie?

Tarta z burakami, kozim serem i sosem orzechowym
Składniki na spód:
  • 300 g mąki (może być biała zmieszana z pełnoziarnistą)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sos orzechowy:
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła orzechowego

Nadzienie:
  • 2 – 3 małe buraki
  • ser kozi twarogowy (miałam opakowanie 125 g, użyłam trochę ponad połowę)
  • 2 – 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Buraki gotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu przez 40 – 60 minut (do miękkości). Pokroić w plastry.

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na cienki placek, wykleić nim natłuszczoną blachę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Można wstawić do lodówki na pół godziny.
Spód podpiec przez ok. 7 – 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Do garnuszka włożyć składniki na sos, podgrzewać, mieszając, do całkowitego połączenia składników. Nie gotować.
Częścią sosu posmarować podpieczony spód. Na nim ułożyć plasterki buraków, łyżeczką nakładać kleksy z koziego serka. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. 
Tartę pokroić na kawałki, polewać pozostałym sosem. Podawać na ciepło.





*http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html

18 komentarzy:

  1. Twoja tarta na pewno przywoła wiosnę...jest bardzo oryginalna, a połączenie buraków z kozim serkiem i rozmarynem to strzał w dziesiatkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm, czy tarta nie wychodzi Ci twarda ?
    bo już nieraz próbowałam zrobić ale jakoś nie wychodzi mi :(

    zapraszam na:
    verde-scuro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo intrygujace polaczenie smakow!

    OdpowiedzUsuń
  4. Escapade Gourmande - dziękuję :). Dotąd połączenie znałam głównie z sałatek, a muszę przyznać, że na ciepło jest równie dobre.

    Kamila - nie była twarda. Musisz próbować, moja pierwsza tarta też miała trochę za twarde ciasto. Wyjdzie :).

    Maggie - dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. ten dodatek sosu orzechowego bardzo mnie intryguje ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonała!
    Wspaniałe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjna, a ten sos dopełnił całości:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wygląda ta Twoja tarta!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale połączenie! super
    p.s. muszę to napisać :) na pierwszy rzut oka (bez czytania tytułu) myślałam, że to tarta z kremem kajmakowym/czekoladowym, bananami i orzeszkami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kaś, hehe. Też bym zjadła. I to teraz, zaraz ;D.

    magda k., asiejka, Amber, Shyfull - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam czerwone buraki. To moje ulubione warzywo. Jem je o każdej porze roku :) Tartę przygotowuję ale nigdy z sosem orzechowym. Następnym razem zrobię i sos :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samym dodatkiem pokruszonych orzechów też będzie pysznie :-). Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Buraki są tak pyszne w połączeniu ze słodkościami <3 ja często robię muffiny z dodatkiem właśnie buraków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam czekoladową babkę z burakami, przepis znajdziesz na moim blogu. Uwielbiam! :)

      Usuń
  13. Nie czuję się mocna w tartach, ale ta wygląda niezwykle zachęcająco. Buraki uwielbiam, masło orzechowe może rzeczywiście się tu świetnie komponować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarty to łatwizna. Spróbuj tego połączenia koniecznie :-)

      Usuń
  14. Ciekawa propozycja. Nie jadłam jeszcze takiego połączenia na ciepło. W sałatce tak, ale nie w postaci tarty. Fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic