Nieobcy Wam deser, jak sądzę. Szybki, pyszny, świetnie smakujący z lodami czy bitą śmietaną. Lubię go, bo mogę eksperymentować z różnymi wersjami i za każdym razem robię go inaczej. Nie tylko owoce można różnie dobrać, ale i składniki kruszonki. Ci, których nie przekonuje mąka, mogą dać płatki owsiane, otręby. Świetnie sprawdzają się też orzechy i migdały. Ktoś nie używa cukru? To też nie problem - polecam kruszonkę z miodem, jest pyszna. A dziś - letnia wersja owocowa plus lżejsza wersja kruszonki.
Letnie crumble z malinami i nektarynką
Składniki (na 2 porcje):
- ok. 100 g malin
- 1 nektarynka
- kilka najmniejszych listków bazylii
*ewentualnie brązowy cukier, bo maliny będą kwaśne (ja nie dosładzałam owoców, lubię kontrast między słodką kruszonką a kwaśniejszym owocowym wnętrzem)
kruszonka:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 pokruszone kruche ciasteczka
- 2 łyżki masła
Maliny i nektarynkę myjemy, nektarynkę kroimy na drobne kawałki.
W kokilkach układamy owoce, jeśli mamy ochotę, zasypujemy je odrobiną cukru. Dodajemy porwaną na drobne kawałeczki bazylię.
Z podanych składników szybko wyrabiamy kruszonkę. Nakładamy ją na owoce.
Całość zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka ładnie się zezłoci, a wnętrze zacznie przyjemnie bulgotać.
Można ozdobić owocami, bitą śmietaną albo podać z lodami.
bo kto nie lubi crumble?
OdpowiedzUsuńno więc właśnie. mniam ;]
Słuszne pytanie! :)
Usuńcrumble jest wspaniałe, z dodatkiem nektarynki mówisz?:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSuper smakowite! Ja planuję crumble malinowo-jagodowe :) Mniaaaam :)))
OdpowiedzUsuńTo będzie cudny kolor! Smacznego :)
UsuńO jaki fajny pomysł na pyszne crumble :)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję :)
UsuńZrobię ją z truskawkami, puki jeszcze są :)
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Też pysznie. A warto korzystać z owoców sezonowych :). Pozdrawiam!
UsuńMuszę szybko kupić kokilki, truskawki i wziąć się do roboty!
OdpowiedzUsuńAgata, trud zostanie na pewno wynagrodzony :)
Usuńnie wiem dlaczego ale w lecie jeszcze nie robiłam tego deseru :) czas najwyższy to zmienić :)
OdpowiedzUsuńRacja :)). Pozdrawiam!
UsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńDzięki, Elizo :).
Usuńpysnzości! Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! widzę, że ten będzie kolejnym kulinarnym, który będę odwiedzać :)
OdpowiedzUsuńJagodo, ja również dziękuję za odwiedziny :). Zapraszam!
Usuńwiesz, że takiego czegoś nigdy nie jadłam? jakoś nie zdobyłam się na odwagę by to upiec ale u Ciebie pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńChyba właśnie nadszedł ten czas :) Polecam i pozdrawiam serdecznie!
Usuńzainspirowałaś mnie albym w końcu coś samodzielnie przygotowała. może coś upiekę ! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie.
mase inspiracji i ciekawych tematów.
www.everest-daily.blogspot.com
pozdrawiam, Agg.