sobota, 16 czerwca 2012

Muffiny podwójnie czekoladowe




Czekoladożercy! Znów coś dla Was. Podwójnie czekoladowe muffiny, czekoladowe w środku i na zewnątrz. Ze słodkością białej czekolady i głębią smaku czekolady gorzkiej. A że dzisiaj ważny mecz, to dwukolorowe. Biało-czerwone.Nadal kibicujemy naszym :).

Muffiny podwójnie czekoladowe
Składniki (na ok. 15 - 18 babeczek):
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 - 5 łyżek oleju (u mnie arachidowy)
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki (10 - 12%)
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie 1,5%)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (połamanej na kostki)
  • czerwony barwnik (opcjonalnie)

polewa:
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • groszki cukrowe

Mieszamy w misce mąkę z cukrem, cukrem cynamonowym, proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy jajka, słodką śmietankę, mleko, na końcu barwnik. Mieszamy, aż ciasto przyjmie jednolitą barwę; nie trzeba mieszać zbyt dokładnie.
Masę nakładamy do formy na muffinki - najpierw 1 łyżkę do każdej foremki, na to kostkę gorzkiej czekolady i dopełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy muffiny w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Studzimy.
Przygotowujemy polewę - w kąpieli wodnej roztapiamy połamaną na kawałki białą czekoladę z dodatkiem śmietanki. Polewa powinna być dość gęsta. Nakładamy na każdą babeczkę w ilości wg uznania, ozdabiamy cukrowymi groszkami.




PS Jak pewnie zauważyliście, wygląd Gęby w niebie zaczyna się zmieniać. Wszystko to dzięki Winteraktiff i W., któremu serdecznie dziękuję.
Jestem ciekawa Waszych opinii - podoba się, nie podoba? Możecie swoje komentarze wysyłać na gebawniebie@gmail.com, umieszczać pod postem czy słać za pośrednictwem facebooka. Za wszystkie uwagi będę wdzięczna :).

12 komentarzy:

  1. przeurocza ta mufinka, mi nigdy takie ładne nie wychodzą:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze maleństwa!

    Ściskam :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Aciri, Russkaya dziękuję :).
    Goh - nie wierzę :). Muffinki są kapryśne, owszem, ale to taki sprytny wypiek, co wychodzi zawsze :).

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne kolory! a jak jeszcze podwójnie czekoladowe, to już totalna rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie! Trzeba chyba wysłać kilka naszym chłopakom na osłodę... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. podwójnie czekoladowe to dla mnie podwójnie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie przysadziste, śmieszne, no i ten kleks z białej czekolady i nosek z koralika są urocze.
    A smak trzebaby poznać, zrobić i poznać.
    Pozdrawiam
    monika

    OdpowiedzUsuń
  8. wow..looks irresistably hearty & divine
    new to your space..amazing space you have
    happy following you..;)
    do stop by mine sometime
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaś, burczymiwbrzuchu, magda k. - otóż to, mnóżmy przyjemności, po co się ograniczać :)).

    Petit Pastel - z przyjemnością, zasłużyli!

    Mnemonique - podoba mi się określenie "przysadziste", pozdrawiam serdecznie :)).

    Jay - thanks, happy to see u there :).

    OdpowiedzUsuń
  10. To pierwsze zdjęcie przedstawia dla mnie pyszny kwiat!
    A skład tych babeczek obłędny.
    Cudowna pokusa.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic