poniedziałek, 16 lipca 2012

Tarta z kurczakiem, ricottą i rukolą



Dużo słodkości ostatnio. Sezonowe wypieki pochłonęły mnie całkowicie, do oporu korzystam z bogactwa wszystkich owoców. Witaminizacja pełną parą :). Dziś coś zielonego i wytrawnego, pomysł na obiad lub kolację. Zdecydowany smak rukoli i kurczaka w przyprawach jest łagodzony kremową ricottą.
...A rukola ma jeszcze jedną piękną nazwę: rokietta. Wiedzieliście? :)


Tarta z kurczakiem, ricottą i rukolą
Składniki:
  • 0,5 kostki masła
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

nadzienie:
  • 2 – 3 łyżki ricotty
  • 2 małe filety z kurczaka lub 1 większy
  • oliwa do smażenia
  • curry lub przyprawa do kurczaka
  • sól
  • czosnek granulowany
  • ostra papryka
  • 2 garści świeżej rukoli

sos:
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować lub rozprowadzić je na blasze (wielkość ok. 20x30 cm). Ponakłuwać lekko. Można przez chwilę schłodzić blachę z ciastem w lodówce. Następnie podpiec spód przez 5 – 7 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli pojawią się wybrzuszenia, można je lekko nakłuć i spuścić powietrze, które się zebrało pod ciastem.

Rukolę umyć i osuszyć. Przygotować sos serowy, roztrzepując widelcem lub trzepaczką jajko ze śmietaną, mieszając z serem, solą i pieprzem.

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z przyprawami.

Spód tarty posmarować ricottą. Nałożyć 1 garść rukoli, na to wyłożyć kurczaka i sos. Zapiekać przez 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać resztą rukoli.

34 komentarze:

  1. Narobiłaś mi na nią ogromną ochotę, wygląda na bardzo smaczną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna! jestem fanką wszelkich tart:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie ujęta tarta :) W wersji dla zabieganych zrobiłabym na gotowym cieście francuskim. Myślisz, że smaki by pasowały?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przejedzona jestem słodkościami ostatnio, taką tartę bym wciągnęła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Auroro, mnie to też chyba dopadło. Dziwne, nie? :)

      Usuń
  5. I to jest dobry pomysł! Ograniczam sobie słodycze i bitą śmietanę, ale wytrawnej tarty chyba nie muszę:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, chętnie bym dla Ciebie upiekła :). Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. tarta rewelacyjna, chyba odgapie od Ciebie kolejną tartę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, cała przyjemność po mojej stronie :)

      Usuń
  8. Genialna tarta, takie smaki musza tworzyc pyszna calosc ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ten sos z kwaśną śmietaną zachęca mnie najbardziej :) na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Zrobiłam dzisiaj podobną, właśnie Twoją tartą się inspirowałam, PYCHA! Swoją drogą to była moja pierwsza tarta :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratulacje, udany "pierwszy raz" :). Jak smakowało?

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wielbię tego (lub tą), kto wymyślił tartę :-) To danie stwarza tyle smakowych możliwości!
    Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna tarta!
    Pochłonęłabym znaczną część...
    A rokietta to po włosku.
    Oni ją kochają.
    Pozdrowienia ślę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Amber. Uściskuję! :)

      Usuń
  15. Lubię wytrawne wypieki, tarta z kurczakiem prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. od samego patrzenia można umrzeć z rozkoszy!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepięknie i zapewne tak smakuje, ja osobiście zrezygnowałabym z rukoli ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepieknie prezentuje się Twoje danie! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjadłabym teraz chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rokietta pewnie od anglojęzycznej nazwy rocket salad. Trata wyśmienita, zrobiłam podobną-:)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic