piątek, 14 września 2012

Batoniki owsiane z miodem




Może by tak coś pochrupać? Coś owsianego, z bakaliami i miodem? Coś, co nadaje się na śniadanie, na przekąskę do pracy, na deser i jest zdrowsze od sklepowych przegryzajek?

Batoniki owsiane robiłam już tu, z przepisu Nigelli; miały w składzie mleko skondensowane, które jest niezłym "sklejaczem" i nadaje całości ciekawy, aksamitny smak. Te natomiast znalazłam W kuchni Usagi. Nie są przesłodzone, pysznie chrupią. Swoje przygotowałam z podwójnej porcji składników i jednak upiekłam, bo bez tego były zbyt kruche. Przepis podaję ze swoimi zmianami. Polecam! (powiedziała niezbyt kulturalnie, z buzią pełną owsianych okruszków).

Batoniki owsiane z miodem
Składniki:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mętnego soku jabłkowego (nie z koncentratu)
  • 2 szklanki płatków owsianych (lub mieszanki różnych płatków)
  • 1 szklanka posiekanych bakalii (u mnie suszone morele i mieszanka żurawiny, kokosu, pestek dyni)
 
Miód, masło i cukier rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, dodać sok  i gotować, aż masa zgęstnieje, nabierze złocistego koloru i zacznie pachnieć karmelowo. Zdjąć z ognia, wsypać płatki i bakalie i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Blachę 21x21 cm wyłożyć folią aluminiową. Gdy masa jest nadal ciepła, ale nie gorąca, wyłożyć ją na folię aluminiową i wygładzić. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zezłocenia.
Po ostudzeniu albo od razu kroić ostrym nożem, albo dla ułatwienia najpierw potrzymać całość w lodówce ok. pół godziny. Batoniki są bardziej zwarte, gdy przechowuje się je w lodówce, inaczej miękną i mogą się trochę kruszyć.


28 komentarzy:

  1. Są piękne!
    I tyle w nich smakowitości.
    Pochrupałabym...
    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Amber. Pozdrawiam, chrupiąc :)

      Usuń
  2. domowe chrupacze są najlepsze! też robiłam te na mleku skondensowanym, może czas i takich spróbowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno lepsze niż sklepowe. :) Skład - pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, whiness. I ilości można przygotować zgodnie z zapotrzebowaniem ;).

      Usuń
  4. Pycha, pycha, pycha! Uwielbiam takie przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Chyba trzeba się będzie spotkać w celu konsumpcji ;). Uściski!

      Usuń
  6. Brzmi dość prosto, będę musiała do tego podejść, bo smakuje rewelacyjnie. Pochwalę się bezczelnie publicznie, że jadłam, poratowana w kryzysie braku słodyczy i było przepysznie :) a że przy okazji zdrowo to dodatkowe plusy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. :)*
    A zachęcam, proste rzeczywiście, a jaka satysfakcja ;).

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny i prosty przepis! muszę zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogłabym je chrupać, na śniadanie, między posiłkami, na deser i kolację! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zabierać takie batoniki ze sobą na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dają kopa w ciągu dnia, zwłaszcza w pracy :). Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Bogato i zdrowo- pyszna sposób na podniesienie energii w pracy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, dzięki. Testowane osobiście, działają :).

      Usuń
  12. są idealne na drugie śniadanie. pysznie i zdrowo no i po domowemu :) robiłam podobne i byłam zacgwycona.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś tak buro za oknem, że chyba znów je zrobię :). Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Właśnie zastanawiałam się nad deserem. PYCHOTA!

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszności, uwielbiam owsiane batoniki ciasteczka i inne takie różności.
    A na moim blogu (bento) pytałaś o mój kurs - zaczynam prawo jazdy :))))
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic