piątek, 21 września 2012

Podwójne zamieszanie vol. 3. Śliwkowy zawrót głowy




Plum, plum, plum... Nie, to wcale nie dlatego, że zastał nas w biurze dziś rano jakiś niespodziewany kataklizm i wszędzie pełno wody. Nie, to nie wcale dlatego, że zawiewa jesienią ze wszech stron i coraz bardziej deszczowo się robi. Plum czyli śliwka, prawdziwie późnoletni i wczesnojesienny owoc. Angielska nazwa zachwyca mnie po pierwsze dlatego, że oddaje "jesienność" tego owocu. A po drugie dlatego, że oddaje nawet charakter polskiego powiedzenia "jak śliwka w kompot" ;).

Dziś kolejna odsłona wspólnej akcji "Podwójne zamieszanie" z Ewcią z Petit Pastel Studio. Śliwkowy zawrót głowy. Jakie śliwki lubicie najbardziej? 



To ciasto mnie uwiodło. Ma w sobie całą esencję śliwkowatości, podkreśloną aromatem i smakiem skórki cytrynowej, charakterystycznym smakiem cukru muscovado (moim ulubionym!), a w mojej wersji również nutą cynamonu. Podaję przepis z niewielkimi zmianami, oryginał tu.

Odwrócone ciasto ze śliwkami
Składniki:
 

przygotowanie blachy:
  • 80 g miękkiego masła
  • 80 g jasnobrązowego cukru
  • kilkanaście śliwek węgierek
ciasto:
  • 250 g miękkiego niesolonego masła
  • 250 g cukru dark muscovado
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g mielonych migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • dodałam dodatkowo 1 łyżeczkę cynamonu
syrop:
  • 4 śliwki
  • 80 g cukru (dałam biały z brązowym)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki wody

Przygotować blachę: rozprowadzić masło w formie o średnicy ok. 25 cm. Posypać cukrem. Umyte i wypestkowane śliwki pokroić na połówki, ułożyć na warstwie masła i cukru. Układać śliwki nacięciem do dołu, najciaśniej jak się da (ale odstępy między nimi mogą zostać), zapełniając dno. Blachę odstawić.

Masło ubić z cukrem muscovado na puszystą masę. Dodawać jajka (po jednym), miksując dokładnie za każdym razem. Dodać skórkę z cytryny, sól, mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Suche składniki tylko wmieszać do maślanej masy, nie miksować zbyt dokładnie.

Wlać ciasto do przygotowanej, wyłożonej śliwkami blachy. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni, do „suchego patyczka”. Odstawić ciasto na 5 minut do lekkiego przestudzenia, następnie delikatnie odwrócić je i ustawić na kratce. 

Kiedy ciasto stygnie, przygotować syrop śliwkowy. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić każdą śliwkę na 8 części. Śliwki, cukier i cynamon włożyć do rondelka, ustawić na niewielkim ogniu, gotować, mieszając, aż powstanie czerwony syrop. Odstawić go do lekkiego przestudzenia.

Ciepłe ciasto polewać syropem i podawać. Można serwować z bitą śmietaną lub lodami.





21 komentarzy:

  1. Plum, plum, plum - wpadłam jak śliwka w kompot! Pyszności kochana! Muszę zmienić zainteresowania bo jak tak dalej pójdzie to garderoba do wymiany ;) Całusy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O mojej garderobie już lepiej nie rozmawiać ;). Buziaki!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Podwójnie, a nawet potrójnie :). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Och, uwielbiam taki podwójne zamieszanie! A Wasze w szczególności! Ciasto - MNIAM!
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! jestem pewna, że uwiodłoby i mnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam wątpliwości :). Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ślicznie odwrócone!
    Uwiodłoby każdego bez dwóch zdań.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwrócone i zamieszane:-). Pozdrowienia serdeczne!

      Usuń
  6. Śliwkości jakie mniamniuśne... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Athalyse, toż ty poezję kulinarno-słowotwórczą uprawiasz:-)

      Usuń
    2. Śliwko...
      śliwko odwrócona,
      jakżeś upyszniona
      ciastem zalana...
      mmmm!
      Jak z rana śmietana!

      Usuń
  7. Kolejne świetne zamieszanie :) Mam aż ochotę powiedzieć "... a w diabły z garderobą!" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne, no i pięknie wygląda ;)

    Pozdrawiam,
    Paulina.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie odwrócone ciacha, a że ze śliwkami to już podwójna radość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale i domyślam się że smakuje wyśmienicie. Tylko czy znajdę jeszcze gdzieś śliwki....

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic