czwartek, 8 listopada 2012

Ciasto miodowe z sokiem marchewkowym




Znów impuls. Przepis przypadkiem znaleziony w "Palce lizać"*, apetyczne zdjęcie. Żarcik w stylu "a może byś nam takie upiekła, co?". Niesamowite połączenie smaków - marchwi, orzechów, miodu, przypraw. I nie tarta marchewka, a sok marchewkowy jako baza. Miękkie, aromatyczne, wilgotne ciasto idealne na jesień.
Przepis podaję z moimi zmianami.

Ciasto miodowe z sokiem marchewkowym
Składniki:

  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki zwykłej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka gęstego soku marchewkowego
  • garść orzechów włoskich


W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia, cynamon i pozostałe przyprawy. Uformować wgłębienie, do środka wlać olej, miód i sok, roztrzepane jajka. Dodać cukier. Miksować na wysokich obrotach albo mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto, posypać posiekanymi orzechami. 

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 35 – 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Na koniec polać ciasto łyżką miodu (można go podgrzać, żeby się lepiej rozprowadzał; ja użyłam jeszcze dodatkowo pędzelka).







*nr 43(95), 30.10.2012. 

21 komentarzy:

  1. Ciasto wydaje się być idealne na tę porę roku :) a wygląda smakowicie.

    Pozdrawiam,
    Paulina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  2. mmm ten miód z wierzchu już działa na moją wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzch jest rzeczywiście pyyyszny :)

      Usuń
  3. Ciasto idealne na wieczór do gorącej herbaty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oraz na rano do kawki. I do herbaty popołudniowej. I do pracy. Czy to się nazywa uzależnienie? ;)

      Usuń
  4. O tak, na taki paskudziasty dzień jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To był bardzo dobry impuls :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z tym sokiem marchewkowym, a miodowy akcent to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto musi być boskie. Już nabrałam na nie wielkiej ochoty :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak wiemy, ochota jest siłą nie do pokonania :). Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Miód i marchew - wspaniała zapowiedź!
    Pysznie czytać,a smak zapewne wyjątkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Amber. Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  9. Ciasta z tartą marchewką piekłam, ale z sokiem? Dla mnie nowość, zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie slyszalam o takim polaczeniu (chyba jak wiekszosc) a brzmi interesujaco. Wspanialy pomysl.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic