wtorek, 23 kwietnia 2013

Tarta caprese




Baza szybkich i smakowitych dań obiadowych lub kolacyjnych czasem się sprawdza. Ta tarta zdecydowanie do takich dań należy. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno (choć ciągnąca się mozzarella po wyjęciu tarty z piekarnika zdecydowanie ma podwyższone walory).

Lubicie sałatkę caprese? Ja uwielbiam. Fanom sałatki ta tarta na pewno zasmakuje. Mam nadzieję, że przywołuje wiosnę, która jest jeszcze dość nieśmiała...


Tarta caprese
Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 - 2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

  • 1 opakowanie mini-mozzarelli (w kulkach)
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • suszona bazylia (do posypania)
  • sól (używałam morskiej)
  • pieprz

*opcjonalnie:

  • oliwa z oliwek
  • rukola


Szybko zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę o średnicy 23 cm (można też formę wylepić ciastem, bez wałkowania). Wersja dla zabieganych: nakłuć i piec spód od razu. Wersja dla tych, co mają trochę czasu: formę z ciastem wstawić do lodówki na pół godziny.
Spód podpiekać przez 10 - 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Podpieczony spód lekko ostudzić. Pomidorki i kulki mozzarelli przekroić na połówki, układać na cieście. Posypać suszoną bazylią, solą, pieprzem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Tartę można skropić oliwą z oliwek i posypać świeżą rukolą.



16 komentarzy:

  1. Lubię i sałatkę i tartę:) Wygląda niezwykle apetycznie dzięki pomidorkom w całości.

    OdpowiedzUsuń
  2. JA zdecydowanie obstawiam wersję prosto z piekarnika z mozarellą ciągutką :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Miła odmiana pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda zachęcająco :)

    Zapraszam do siebie i do obserwowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. caprese to genialne połączenie! i świetny pomysł aby ją podać w formie tarty:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, goh. Pozdrawiam wiosennie :).

      Usuń
  6. Tarta to zawsze dobry pomysł, a caprese to pyszny pomysł.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i ruszam zobaczyć, co tam u Ciebie na śniadanko :)

      Usuń
  7. Warte do przetestowania na impreze w mieszkaniu ze znajomymi, dobre przekaski na cieplo zawsze schodza :) zakupy do domu wraz ze składnikami na tarte czas przygotowac :) mysle ze w sobotni wieczor wyprobujemy ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne i letnie połącznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest przepis na tartę o średnicy 25 cm czy mniejszą?

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic