piątek, 14 czerwca 2013

Słoneczne ciasto z nektarynkami



Ciast z owocami ciąg dalszy. Są najlepsze o tej porze roku. Tym razem wybrałam soczyste nektarynki, których miałam całkiem sporo do wykorzystania. Smakują świetnie, zatopione w słodkim cieście, posypane odrobiną cynamonu. W oryginale jest gałka muszkatołowa, którą zamieniłam właśnie na cynamon. Pycha. Przepis pochodzi stąd.

Ciasto z nektarynkami
Składniki:
  • 1 szklanka mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ziarenka wyjęte z 1/2 laski wanilii (lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
  • spora szczypta soli 
  • 10 dag miękkiego masła 
  • 3/4 szklanki cukru + dodatkowo 1/2 łyżki 
  • 2 jajka
  • kilka kropli olejku migdałowego 
  • 2 nektarynki pokrojone w cząstki 
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (lub cynamonu)
  • masło do wysmarowania formy 

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. 
Natłuszczamy masłem tortownicę o średnicy 25 cm (użyłam ceramicznej formy, nieco mniejszej, o średnicy ok. 23 cm). 

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią i solą. Ucieramy masło z 3/4 szklanki cukru, a gdy powstanie jasna, puszysta masa, wbijamy jajko i ucieramy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy drugie jajko, ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita. 

Wlewamy olejek migdałowy, zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce mąkę z solą, proszkiem i wanilią. Ciasto rozsmarowujemy w formie, na wierzchu układamy cząstki nektarynek. 

Posypujemy gałką wymieszaną z resztą cukru (lub cynamonem wymieszanym z cukrem), pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, do "suchego patyczka".

Studzimy w formie przez 10 minut, potem ostrożnie wyjmujemy.

17 komentarzy:

  1. Kiedyś chyba muszę się wprosić na kawałek Twojego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dostane kawalek do popoludniowej kawy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo, sporo jeszcze zostało (o dziwo) :).

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie ! Chętnie bym się skusiła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda wspaniale :) Zjadłabym kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, gin - oprócz częstowania zachęcam do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award. Pytania znajdziesz tu: http://domowa-cukiernia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html Mam nadzieję, że weźmiesz udział w zabawie:) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję za wyróżnienie. Zabawę znam, nie będę brać udziału, ale bardzo mi miło :). Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ciasto wygląda przeapetycznie!

    Zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych str. na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.

    Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam desery z nektarynkami! :) Cisto wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak możesz tak cały czas kusić takimi cudownymi wypiekami...? No jak możesz...? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie wygląda jak słońce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze tylko morza szum, ptaków śpiew ;)

      Usuń
  11. Witam.Bardzo smaczne ciacho.Nominuję Twój blog do Liebster Blog Award.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic