piątek, 28 czerwca 2013

Tarta cytrusowa wg Pierre’a Hermé*



Chcielibyście zobaczyć prawdziwy gaj pomarańczowy? A może ktoś z Was miał już to szczęście, był, widział, czuł ten zapach, dał się uwieść kolorom? Chciałabym. Te pomarańcze, które widzę w naszych sklepach, to chyba jednak tylko namiastka. Ale dobrze, że są. Trudno byłoby mi funkcjonować bez pomarańczy, również w kuchni :).

Tartę nazwałam cytrusową, choć w oryginalnym przepisie jest cytrynowa. Autor sugeruje w uwagach, że można ją zrobić z pomarańczy. U mnie jest cytrynowo-pomarańczowa, smak cudownie kwaskowaty, kolor piękny. Cieniutkie kruche ciasto i kremowe nadzienie, które przypomina nieco lemon curd. Polecam.


Tarta cytrynowo-pomarańczowa wg Pierre’a Hermé
Składniki na kruche ciasto:
  • 95 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 ml zimnego mleka
  • 125 g mąki

Składniki na nadzienie:
  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 g roztopionego masła


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schładzać w lodówce co najmniej godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać, przykryć pergaminem. Obciążyć fasolkami.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Spód piec ok. 20 minut.

Z cytryn i pomarańczy (umytych, sparzonych) otrzeć skórkę, owoce przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok.

Do miski włożyć jajka, otartą z owoców skórkę, sok, cukier, masło. Mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą.

Na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć nadzienie. Tartę piec przez 15 minut.

Podawać na zimno.


* Pierre Hermé, Desery. Od najprostszych po wykwintne

16 komentarzy:

  1. Te nasze pomarańcze zbierane zielone i dojrzewające w chłodniach nawet nie leżały obok tych dojrzewających sobie w ciepłym klimacie na drzewie. To musi być smak. Ale masz rację. Cieszmy się z tych pomarańczy, które mamy, bo wolę takie niż żadne, bo też nie mogę bez nich żyć. Tarta wygląda cudownie. Ciekawa jestem jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smutna rzeczywistość. Ale pocieszmy się pomarańczami :)

      Usuń
  2. lato w czystej postaci! kolor zachwyca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet słońce dziś wyszło zza chmur, może podziałało? :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Przepisy mistrze Herme są wyśmienite. Podoba mi się połączenie cytryn i pomarańczy :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Uwielbiam jego przepisy. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Cytrusowa wersja to bardzo dobry pomysł. Cytrynowe tarty często są za kwaśne, a pomarańczowe za mdłe. Myślę, że Twoja wyszła idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też równowaga smaków słodkich i kwaśnych przemawia do mnie bardziej :). Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Widziałam kilometry pomarańczowych drzew rok temu na Sycylii.
    A Twoja tarta idealna na letni czas.
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę. To musiał być piękny widok :)). Częstuj się :).

      Usuń
  6. Oj ja też ciężko znoszę brak pomarańczy ! Koniecznie muszę wypróbować Twojej tarty !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, ciekawa jestem Twoich wrażeń smakowych :)

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic