piątek, 5 lipca 2013

Bułeczki z migdałową kruszonką



Być może obecne upały nie nastrajają do stania w kuchni przy piekarniku. Ale za to ciasto drożdżowe wyrasta ekspresowo. Aż miło popatrzeć. A czego się nie robi dla pysznych bułeczek na śniadanie?
Przepis pochodzi stąd. Swoje bułeczki upiekłam z połowy porcji (wyszło 6), ale proporcje podaję za oryginałem.


Bułeczki z migdałową kruszonką
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 70 g masła, roztopionego
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
  • 2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
  • 200 ml mleka
  • 50 ml Amaretto (zamiast Amaretto dałam wg sugestii w przepisie 50 ml mleka + kilka kropel olejku migdałowego)

składniki na kruszonkę:
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 35 g masła, miękkiego
  • szczypta cynamonu
  • 40 g cukru demerara (dałam zwykły biały)
  • 3 łyżki mąki pszennej

Do miski wsypać mąkę, wmieszać sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeżych drożdży, trzeba wcześniej przygotować rozczyn). Dodać roztrzepane 2 jajka, mleko,  Ameretto (lub mleko z olejkiem migdałowym). Wyrabiać około 5 minut. Na końcu dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. 

Ciasto uformować w kulę, odłożyć do miski, przykryć. Poczekać, aż podwoi swoją objętość.

Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrobić, podzielić na 12-13 części. Uformować z nich bułeczki i położyć na blaszce oprószonej mąką. Odstawić do ponownego podwojenia objętości.

W międzyczasie z podanych składników wyrobić kruszonkę w miseczce.

Po wyrośnięciu bułeczki posmarować dodatkowym roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie bułeczki , robię drożdżowe przy 40 stopniach ,rośnie jak szalone,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w zimie to się tyle trzeba naczekać! :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Justyna, Ania - bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka kształtna i rumiana - jadłabym, i to z wielkim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bym Cię chętnie zaprosiła do stołu :)

      Usuń
  5. Zaiste, w taki dzień jak dzisiaj nie myślę o gotowaniu ani o pieczeniu, ale bułeczki zawsze można upiec, jak będzie chłodniej. Będą cudowne na śniadanie z dodatkiem dżemu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwłaszcza takiego z owoców lata :)

      Usuń
  6. Bardzo apetyczne, w końcu mimo upałów trzeba coś jeść, a kruszonkę taką kiedyś wypróbowałam i była super, bo migdały dodają jej kruchości :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) to fakt, kruszonki z dodatkiem migdałów, orzechów czy płatków owsianych są najlepsze :)

      Usuń
  7. Bardzo lubię takie na śniadanie lub podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic