poniedziałek, 23 września 2013

Chlebek czekoladowo-cynamonowy




Mocno czekoladowy. Rozpływający się w ustach. Miękki. Pachnący. Sam przepis kusi tak, że po prostu trzeba go upiec. A jeśli obejrzycie jeszcze zdjęcia tutaj, ta myśl zapewne Was nie opuści :).


Chlebek czekoladowo-cynamonowy
Składniki (na keksówkę o wymiarach 30x10 cm):
  • 150 g miękkiego masła
  • 300 g cukru (zmniejszyłam ilość, dałam 250 g brązowego)
  • 3 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 ml maślanki
  • 30 ml wody (wraz z maślanką to będzie połowa szklanki )
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

składniki na korzenną posypkę:

  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka cukru dekoracyjnego (pominęłam, dałam więcej zwykłego białego)

W miseczce wymieszać wszystkie składniki korzennej posypki oprócz cukru dekoracyjnego, odstawić na bok.

Foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę, kakao, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito do miski, aby nie było grudek. Wymieszać. Osobno w szklance połączyć maślankę, wodę i ekstrakt waniliowy.

Ubić masło i cukier, aż masa będzie puszysta i pulchna. Dodawać kolejno po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Stopniowo dodawać suche składniki i maślankę. Wymieszać lub zmiksować dokładnie, ale nie za długo.

Przełożyć masę do foremki (maksymalnie do 3/4 wysokości – chlebek rośnie podczas pieczenia), wyrównać wierzch i posypać korzenną posypką oraz cukrem dekoracyjnym. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 - 60 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć chlebek z pieca, poczekać 15 minut aż przestygnie, a następnie wyjąć  z foremki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Chlebek można przechowywać w szczelnym opakowaniu do 5 dni.

16 komentarzy:

  1. mmmm, czekolada i cynamon w jednym chlebku, coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zestaw wyśmienity na poranek słotny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na takie ciacho z pachnącą korzeniami kruszonką skusiłabym się od razu.ze szklanką mleka:)

    m.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, coś wspaniałego... Idealne jesienne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak czekoladowy to pyszny smak biorę za pewnik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło znaleźć współwyznawców ;)).

      Usuń
  6. wygląda bardzo apetycznie:)eh, tylko kiedy ja znajdę czas żeby te Twoje receptury wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjdą te długie jesienno-zimowe wieczory :)).

      Usuń
  7. Cudowny!
    Idealny na wilgotną jesień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś ta jesień coraz bardziej wilgotna i chłodna, niestety :(

      Usuń
  8. Czekoladowe wypieki bardzo lubię robić właśnie jesienią. Taki chlebek będzie idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic