czwartek, 10 października 2013

Karlsbadzki tort cynamonowy




Różnią się definicje. Ojczyzną tortów prawdopodobnie są Włochy, ale i tam współczesne przepisy na torty nie przypominają tego, co nam, Polakom, z tortem się kojarzy. Dla nas tort to biszkoptowe ciasto przekładane masą lub konfiturami, często z polewą czy lukrem. Ten przepis przeczy takiej definicji. Ale tort czy nie tort - na pewno jest to pyszne, idealnie jesienne ciasto, z wyczuwalnymi nutami cynamonu, czekolady i migdałów. Polecam!
Oryginalny przepis znajdziecie tu, jedyna moja zmiana to zmniejszenie ilości cukru z 300 do 200 g.

Tym razem zdjęcie jest dość tajemnicze. Nie, nie pokażę Wam, jak wygląda wnętrze. Spróbujcie sami :).


Karlsbadzki tort cynamonowy
Składniki:

  • 300 g masła 
  • 200 g cukru pudru 
  • 6 żółtek 
  • 6 białek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g przesianej mąki 
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia 
  • 300 g mielonych migdałów
  • 250 g konfitury morelowej
  • 150 g mlecznej czekolady 


Gorzką czekoladę posiekać. Migdały uprażyć na suchej patelni. Ostudzić, połączyć migdały z mąką i proszkiem do pieczenia. Dosypać posiekaną gorzką czekoladę, wymieszać.

Utrzeć masło z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno żółtka i cynamon. Masę wlać do migdałów z mąką. Na koniec połączyć ciasto z ubitymi białkami (pianę dodawać porcjami, by ciasto nie opadło). 

Natłuszczoną tortownicę o średnicy ok. 23 cm napełnić ciastem. Piec godzinę w temperaturze 170-180 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić, posmarować podgrzaną konfiturą. Wierzch i boki ciasta posypać grubymi wiórami mlecznej czekolady.

20 komentarzy:

  1. Z góry prezentuje się bardzo ciekawie:))) ale chętnie zobaczyłabym jak wygląda w środeczku:))

    OdpowiedzUsuń
  2. W innych językach i kulturach nie ma właśnie takie rozróżnienia, jest tylko "cake", ciekawym narodem jesteśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Portugalczycy, Hiszpanie, Włosi mają termin "torta". Jest też austriacki "torte". Ale nie zmienia to faktu, że co tort, to inne ciasto :D.

      Usuń
  3. Wystarczyło, że w tytule dałaś cynamon i już mnie kupiłaś :) Nigdy jeszcze nie próbowałam takiego tortu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda smakowicie :) I jestem strasznie ciekawa, jak wygląda środek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ta ciekawość doprowadzi Cię do upieczenia ciasta :).

      Usuń
  5. szkoda, że mogę sobie tylko wyobrazić jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  6. mnie również ciekawi środek ... Zapisuję przepis, jak przetestuję to z pewnością się odezwę... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też testować będę:) intrygująca nazwa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak aromatycznie!
    Wspaniały tort.
    Zapraszam się...

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Jeśli podziała, to już pełen sukces :)

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic