środa, 16 października 2013

Karmelowo-cynamonowe rollsy




W mojej kuchni jeszcze unosi się ten smakowity zapach. W połączeniu z wonią świeżo zmielonej kawy lub zaparzonej herbaty wyciągnąłby z łóżka każdego. Upieczcie koniecznie!

Przepis pochodzi z "The Australian Women's Weekly", oryginał znajdziecie tu.


Karmelowo-cynamonowe rollsy
Składniki:

  • 30 g miękkiego masła
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 75 g  miękkiego masła (dodatkowo)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • cynamon


Do miski z przesianą mąką, sodą i proszkiem dodać 30 g masła. Zagnieść, aż masa przybierze formę okruszków. Zrobić dołek pośrodku, wlać mleko. Szybko wyrobić. 

Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, zagnieść, aż będzie elastyczne. Rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm.

Na cieście rozprowadzić dodatkowe miękkie masło, posypać brązowym cukrem i cynamonem. Zwinąć w wałek.

Ostrym, ząbkowanym nożem pokroić na 10 - 12 rollsów. Układać je na posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem blasze.

Rollsy piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 10-12 minut, aż będą rumiane. 

Gdy ostygną, można je dodatkowo posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Nazywam je ślimaczkami, robiłam je kiedyś z ciasta drożdżowego, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ciasta drożdżowego też lubię, z wszelkimi dodatkami :).

      Usuń
  2. Z karmelem <3 wiesz, co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie. Kaś ma rację, dokładnie wiesz, co najlepsze :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjne, wlasnie szukalam cos takiego znanego a jednoczesnie innego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli zapowiada się pieczenie? :). Życzę smacznego!

      Usuń
  5. Zrobiłam, wyszły rewelacyjne, za kilka dni dodam u siebie i pochwalę się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, czekam z niecierpliwością na wpis :)

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic