wtorek, 5 listopada 2013

Ciasto z masala chai, kawą zbożową i konfiturą z morwy



Brzmi egzotycznie? Być może trochę. Na pewno jest to jesienne ciasto. Przyprawa do masala chai zawiera cynamon, czarny pieprz, kardamon, goździki, imbir. Konfitura z czarnej morwy - mały magiczny słoiczek przywieziony mi z Chin przez przyjaciółkę (dziękuję!!!) - ma w sobie sporo witamin (A, B1, B2, C), stabilizuje w organizmie poziom cukru i cholesterolu. 

Skąd wziął się pomysł na to ciasto? Ostatnio na blogach widzę sporo inspirujących przepisów na wypieki z dodatkiem masala chai (jak na przykład tu) czy z kawą zbożową (jak tu). Miały być muffiny, ale w ostatniej chwili zorientowałam się, że brutalnie pozbawiono mnie foremki. Jest więc ciasto, łączące z sobie korzenność masala chai, piękny kawowy kolor i owocowość konfitury z morwy. A te tajemnicze kulki, które być może widać na powierzchni ciasta, to kawa w czekoladzie. Zatopiły się podczas pieczenia, zatem poczęstowani tym ciastem mieli dodatkową niespodziankę :).


Ciasto z masala chai, kawą zbożową i konfiturą z morwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki (dałam białą pszenną zmieszaną z pełnoziarnistą pół na pół)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g brązowego cukru (można zastąpić miodem, jeśli ktoś woli, sprawdzając, czy ciasto jest wystarczająco słodkie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do masala chai
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 7 łyżek mleka 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • kilka łyżeczek konfitury z czarnej morwy

W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, przyprawę do masala chai, proszek do pieczenia, sodę, sól, kawę zbożową.

W osobnym naczyniu rozbełtać trzepaczką jajka z mlekiem, olejem i jogurtem. Zawartość obu naczyń połączyć, mieszać niezbyt długo, tylko do połączenia składników.

Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem formy (u mnie mała kwadratowa blacha 21x21 cm), wyrównać wierzch. Łyżeczką nakładać porcje konfitury w niewielkich odstępach, następnie czubkiem noża robić esy floresy, żeby część konfitury wmieszała się w ciasto.

Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być złotobrązowy.



13 komentarzy:

  1. wszystko brzmi egzotycznie dla mnie ale ciasto wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba - ciekawe, egzotyczne smaki w jednym cieście... Musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje mi zachęcić Cię do spróbowania :)

      Usuń
  3. Kiedyś znalazłam przepis na 'domowa masale chai' - był to najbardziej interesujący herbaciany napój jaki piłam...
    Pewnie gdyby nie konfitura z morwy pokusilabym sie o zrobienie tego przepisu!:(



    www.oligatorka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj innej konfitury :). Najbardziej podobne będą borówki i jeżyny, ale może być też na przykład wiśniowa.
      Masala chai jest pyszna, a świeżo przygotowane w domu przyprawy na pewno jeszcze bardziej aromatyczne :).

      Usuń
  4. Pyyychaaaa! A do tego jak prościutko i szybko! tO jest przewaga ucieranych ciast na oleju ;) A poza tym te na oleju rzepakowym są najzdrowsze dla serca ze względu na zawartość kwasów omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To racja. A do tego olej rzepakowy ma ładny kolor i jest dość neutralny zapachowo i smakowo :)

      Usuń
  5. Cudowne!
    Składniki wspaniale dobrane,musi smakować idealnie.
    Zapraszam się!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio na nowo odkrywam chai masala, gdybym tak sie do Ciebei Evito dosiadla do tego korzennego ciasta to by byla eksplozja smaku! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic