środa, 20 listopada 2013

Kruche korzenne gwiazdki




Ciasto na piernik staropolski już dojrzewa tu i ówdzie. Choinek i aniołków w marketach mnóstwo. Coraz więcej imbiru i cytryny do herbaty, coraz więcej zapachu cynamonu i kardamonu.

Bebe z Kaczką inicjują coroczną świąteczną akcję, do której serdecznie zachęcam, bo jest dużo dobra do zrobienia i wiele uśmiechów do wywołania. Pozostaje czekać na renifery, śnieg i dzwonki sań :).

A u mnie korzennie. Niekoniecznie świątecznie, choć może to być propozycja na bożonarodzeniowy stół. Albo na taki dzień jak dziś - do chrupania.


Korzenne kruche ciasteczka*
Składniki (na ok. 50 ciasteczek):

  • 210 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników (można dać więcej, jeśli chcemy uzyskać wyraźniejszy korzenny smak)


Z mąki, masła, cukru, miodu i przyprawy przyrządzić kruche ciasto, szybko zagniatając. Nie trzeba go schładzać - wystarczy wyłożyć na kawałek folii spożywczej, nakryć drugim kawałkiem folii (można użyć nieco mąki, by się nie kleiło) i wałkować na grubość ok. 4-5 mm.

Foremkami wykrawać ciasteczka, układać je na blachach wyłożonych pergaminem (ja swoje ciasteczka ozdobiłam jeszcze kawałkami orzechów włoskich). 

Piec ok. 6-8 minut w temperaturze 200 stopni, aż się ładnie zezłocą.



*przepis pochodzi z książki "Doskonała kuchnia polska" Marka Łebkowskiego.

18 komentarzy:

  1. Jejku,jak mało produktów!:)
    Idealny przepis do zrobienia z młodszym rodzeństwem,albo dziećmi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dziećmi jak najbardziej, ciasto idealnie się wałkuje i wykrawa. Polecam :)

      Usuń
  2. Jeszcze tylko pierwszy śnieg i będą święta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zapomnijmy o czymś czekoladowym! :))

      Usuń
  3. Te ciasteczka bardzo mi się podobają.
    Może upiekę je na mikołajkowy prezent...?

    P.s. Wkrótce u mnie przepis z książki od Ciebie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna myśl :). A co do przepisu - bardzo jestem ciekawa, co wybrałaś :). Uściski!

      Usuń
  4. Oj ja też muszę zabrać się za pieczenie pierników ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy czas jest dobry na pierniki :))

      Usuń
  5. Kolejny świetny przepis do zapisania, do wykonania! dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne te kruche gwiazdeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasteczka zaiste są dobre każdego dnia nie tylko w święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę , że nie tylko mnie opanowała świąteczna atmosfera:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i mamy pierwszy śnieg dzisiaj :)

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic