W kilku co najmniej wpisach ostatnimi czasy pojawiły się motywy pogodowe. I znów powracam do tematu, bo zimy jak nie było, tak nie ma. Co to jest to coś za oknem? Jesień? Przedwiośnie? Przypominam sobie śnieg wielkanocny i zastanawiam się, czy znów tak się skończy w 2014.
Biała Dama - skąd ten pomysł? Taka nazwa przyszła mi do głowy zgodnie z porą roku, a wbrew temu, co za oknem. Upiekłam go dlatego, że jest do deser delikatny i pyszny. I dlatego, że podobno matki karmiące mogą jeść białą czekoladę i serniki domowej roboty ;).
Proporcje składników podane w przepisie wystarczają na małą tortownicę o średnicy ok. 16 cm.
Biała Dama (sernik z białą czekoladą)
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego
- 180 g białej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 65 g cukru
- 2 łyżki mąki
- 150 g ciastek owsianych
- 50 g masła (+ dodatkowe do wysmarowania tortownicy)
Tortownicę wysmarować masłem, spód wyłożyć pergaminem. Masło rozpuścić, ciastka owsiane zmielić w blenderze lub rozdrobnić w moździerzu. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć spód tortownicy, wygładzić. Wstawić do lodówki na minimum 10 minut.
Białą czekoladę z dodatkiem 3 łyżek mleka roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem i mąką. Wlać przestudzoną czekoladę, wymieszać.
Sernik piec przez ok. 40-45 minut w temperaturze 160-170 stopni.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUrocza i smakowita!
OdpowiedzUsuńJustyna, Amber - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBrzmi idealnie zimowo:)
OdpowiedzUsuńSerniki są bardzo eleganckie i kremowe. Jestem ogólnie ogromnym zwolennikiem tego wypieku. Gdyby tylko szybciej się piekł, robiłabym go na okrągło:)
OdpowiedzUsuń16 cm - czyli takie mikro ciacho na mój piekarnik :)
OdpowiedzUsuńWspaniała :)
OdpowiedzUsuń