poniedziałek, 6 stycznia 2014

Noworocznie. Kruche ciasteczka cynamonowo-cytrynowe




Polska - Chiny. Między Śląskiem i Szanghajem odbyło się międzykontynentalne pieczenie noworocznych ciasteczek, rozpoczęte o ustalonej porze z racji znacznej różnicy czasowej. Moja przyjaciółka Cudzoziemka wybrała ten przepis. Każda z nas dodała lub zmodyfikowała coś od siebie. Jej ciasteczka są bardziej egzotyczne, w formie żyraf i innych stworów :). Moje prostsze w formie, przełożone gęstą marmoladą z dzikiej róży. Bardzo odpowiada mi połączenie cynamonowych i cytrynowych smaków w tych ciasteczkach. I mam nadzieję, że tak rozpoczęty Nowy Rok może być tylko dobry :).
Podaję przepis ze swoimi zmianami.


Kruche ciasteczka cynamonowo-cytrynowe
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g marmolady wieloowocowej (u mnie z dzikiej róży)
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 żółtka

Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło dzielimy na dwie części, do dwóch misek wkładamy po połowie składników. Do jednej części dodajemy startą skórkę z cytryn, a do drugiej cynamon.

Zagniatamy dwa jednolite ciasta, wyrabiamy je w miarę szybko. Każde z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Schłodzone ciasta przekładamy na stolnicę (każde osobno) i wałkujemy. Wycinamy ciasteczka. W cytrynowych robimy jeszcze po środku mniejsze otwory - na przykład kieliszkiem albo mniejszą foremką. Wycięte kształty przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy według mnie w nieco niższej temperaturze niż w oryginalnym przepisie (180 stopni) i trochę krócej - ok. 10 minut. Powinny się lekko zrumienić, ale nie przesadnie.

Gdy ciasteczka przestygną, cynamonowe smarujemy marmoladą i na nich układamy cytrynowe, delikatnie dociskając. Odstawiamy, by marmolada stężała i związała ciastka; potem można przełożyć je do pudełka.



13 komentarzy:

  1. Śliczne!
    I cudowne porozumienie kulinarne między kontynentami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co tu widzę to chcę zrobić i nie mam kiedy :(!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora znaleźć chwilę dla siebie - może w ramach postanowień noworocznych :). Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. piękne ciasteczka :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze, będą idealnym prezentem łakociowym na Walentynki. Lubię takie proste ciacha, te trochę bardziej wymyślne ale są przepiękne.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne są te ciasteczka. No po prostu cudowne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne, ostatnio piekę sporo ciasteczek, te będą następne:)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic