piątek, 7 lutego 2014

Waniliowe ciasteczka owsiane z żurawiną




Co jakiś czas powracam do ciasteczek owsianych, bo są po prostu uniwersalne i wszystkim smakują. Zmieniam dodatki, wypróbowuję różne przepisy, choć zasadniczo niewiele się różnią - masło, mąka (lub nie), płatki owsiane, czasem otręby, jajka, cukier albo miód czy syrop z agawy. Czasem bardziej ciągnące, czasem bardziej chrupiące. Tym razem zdecydowałam się na te waniliowe ciasteczka, modyfikując trochę przepis i wzbogacając je żurawiną. Ciasteczka są pyszne, trochę twardsze i bardziej chrupiące.

Dowiedziałam się z internetu, że w Polsce spożycie owsa i owsianych produktów jest kilkakrotnie niższe niż w innych krajach. Skandynawia czy Kanada znacznie bardziej doceniają zdrową żywność. A szkoda! Płatki owsiane i otręby mają sporo dobroczynnego błonnika, który pomaga również walczyć z chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, rak jelita grubego). Domowe słodkości z dodatkiem płatków owsianych i otrębów są zatem i zdrowe, i pyszne.
Przepis na ciasteczka podaję z własnymi zmianami.


Waniliowe ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g brązowego cukru (demerara)
  • 1 jajko
  • 1/2 laski wanilii lub 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g suszonej żurawiny


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wrzucić ziarenka z połowy laski wanilii lub dodać cukier wanilinowy, wymieszać.

Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, wymieszać. Połączyć z masą jajeczną. Na samym końcu dodać żurawinę, mieszać do połączenia składników (można też krótko wyrobić całość ręką).

Blachy wyłożyć pergaminem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je lekko dłonią lub łyżeczką. Układać na blasze w odległości 2-3 cm. Piec ciasteczka przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (lub do lekkiego zezłocenia).


Dietetyczne ciasteczka

19 komentarzy:

  1. Pyszne, kruche, z żurawinową niespodzianką w środku, świetnie prezentują się w naczyniu a jeszcze lepiej przy kubkach smakowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe. Pięknie powiedziane :). Kubek kawy i kubki smakowe ;).

      Usuń
  2. Gdyby nie te ciasteczka, nie miałabym żadnych słodyczy dozwolonych na obecnej diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iść w tę stronę, powiadasz? ;))

      Usuń
  3. ciacha owsiane to moja specjalność- chyba nie umiem zwyczajnie robić innych :) Twoje wyglądają naprawdę pysznie i ta żurawina- super pomysl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Specjalizowanie się w ciastkach owsianych to bardzo dobra umiejętność :).

      Usuń
  4. szkoda, ze nie wszyscy potrafią docenić owies. Nie dość, że pyszny i uniwersalny to jeszcze tani na dodatek. Wiele osób kojarzy jednak owies i płatki owsiane ze znienawidzoną owsianką. Ja szczęśliwie płatki uwielbiam, wiec ciasteczkami się częstuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam owsiankę :). Może dlatego, że nikt mnie nie zmuszał w dzieciństwie do jedzenia :).

      Usuń
  5. Twoje ciasteczka zawsze mnie zachwycają!
    Bo masz do nich taki ciepły stosunek,widać Twoją radość z ich pieczenia.
    Częstuję się i serdecznie Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne, bardzo to miłe :). Uściski!

      Usuń
  6. Lubię i uważam, że są obowiązkowe w każdej kuchni, sprawdzają się na każdą okazję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zdeycodowane tak dla płatków owsianych! a już szczególnie w ciastkach - wychodzą taaakie chrupiące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za Twój głos na tak :).

      Usuń
  8. Genialnie wyglądają, z wielką przyjemnością bym je schrupała :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie ciasteczka! Mniam, mniam :) Uwielbiam owsiane!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic