sobota, 22 marca 2014

Ciasto cynamonowe




"Szybkie i niezawodne" - napisała Dorota, u której znalazłam przepis. Tak, te dwie cechy lubię najbardziej, choć z niezawodnością bywa różnie. Często balansuję na krawędzi, piekąc na spotkanie z przyjaciółmi coś, czego nigdy wcześniej nie próbowałam. Po prostu uwielbiam nowe przepisy :). Ale wracając do ciasta, które prezentuję tym razem - wprowadziłam kilka zmian, dzięki czemu jest ono cynamonowo-orzechowo-miodowe. Ma piękny kolor, jest miękkie, puszyste, ładnie wyrasta. I paaaaaachnieeeeee.

Dlaczego cynamon jest idealny o każdej porze roku? Bo działa pozytywnie na trawienie i oddychanie, przyspiesza przemianę materii, ma właściwości bakteriobójcze. Reguluje poziom cukru we krwi. Poprawia dopływ krwi do mózgu. Walczy z trądzikiem. Jest afrodyzjakiem, a także źródłem m. in. żelaza, wapnia, błonnika. A cynamon w połączeniu z miodem pomaga łagodzić bóle stawów. Reasumując: jedzmy to dobroczynne ciasto! :)
Przepis podaję z moimi zmianami.

Cynamonowe ciasto jogurtowe
Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 75 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 75 g płynnego miodu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • cukier puder (do oprószenia)

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać do miski. Dodać cukier i orzechy, wymieszać.

Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt i olej. Wszystko wymieszać widelcem lub trzepaczką. Dodać suche składniki i wymieszać całość widelcem (mieszając w jednym kierunku), nieezbyt długo, tylko do połączenia.

Tortownicę o średnicy 23 cm lub kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut, do "suchego patyczka". Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie przełożyć na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. bardzo lubię cynamonowe ciasta:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie nie trzeba przekonywać do cynamonu, podobnie jak nie trzeba mnie przekonywać do tego, że to ciasto jest the best :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto!
    Wspaniałe składniki.
    Na pewno je upiekę.
    Z Twoimi zmianami...

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, uwielbiam takie niezawodne i łatwe ciasta, na dodatek mogę przerobić na wersję wege. Nowe przepisy bardzo często testuję na gościach i na razie nie była żadnej katastrofy, wręcz przeciwnie, czasami pierwszy raz wychodzi mi super ciacho, a przy drugiej próbie – klapa. Na szczęście nie jest odwrotnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie tę wersję u Ciebie zobaczę :).

      Usuń
  5. Kocham cynamon, dodaję go prawie codziennie jak nie do owsianki to do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam, właśnie upiekłam ciacho cynamonowe z tego przepisu i palce lizać; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :-).

      Usuń
  7. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic