sobota, 1 marca 2014

Tarta z orzechami włoskimi




Orzechy włoskie. Dużo orzechów zatopionych w kremowym miodowym nadzieniu. Kruchy, rumiany spód i chrupiący wierzch. Trzeba więcej? Mnie nie :).
Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego "Doskonała kuchnia polska".


Tarta z orzechami włoskimi
Składniki:
  • 180 g mąki
  • 170 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich (ok. 2 szklanki)
  • 100 g miodu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka


Z mąki, 120 g masła i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Natłuszczoną formę do tarty wykleić ciastem, ponakłuwać ciasto widelcem co kilka centymetrów. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 15 minut, następnie ciasto przykryć folią aluminiową lub pergaminem, wysypać na wierzch fasolki lub kamyczki do obciążania. Piec ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni, zdjąć folię (pergamin) i kamyczki, piec jeszcze 6-8 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przygotować nadzienie: odłożyć kilka połówek lub ćwiartek orzechów do dekoracji, resztę dość grubo posiekać. Jajka utrzeć z masłem i miodem, aż masa zbieleje. Dodać pokrojone orzechy i śmietankę, wymieszać.

Nadzienie wyłożyć na ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, wyjąć z piekarnika, udekorować odłożonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut Ostudzić.

15 komentarzy:

  1. Rzokoszne!
    Pięknie kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie, że to mogłaby być moja ulubiona tarta! Zdecydowanie zapisuję przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Daj znać jak smakowało!

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystko z orzechami, a do tego na kruchym spodzie - delicje... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Kojarzy mi się z ciastem orzechowiec:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. ślinotok!!! orzechy na słodko i chrupiąca - kocham!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis w końcu na miarę Bebelucha! Tylko czy trzeba koniecznie ucierać te jajka z masłem i miodem??? Wiewiór-romantyk upiera się, że miksera nie zakupi mi w prezencie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sobie myślę - a może stare, dobre dzieje sobie przypomnieć i utrzeć w makutrze? Ależ rym ;).

      Usuń
  7. Musi mieć niesamowity smak, szkoda, że przez laptopa nie przejdzie mi choć kawałek tej pychoty. Uwielbiam tarty, orzechy włoskie maja cudowny smak:) Pozdrawiam serdecznie:) Ania http://anialek36-cakowiciewmoimklimacie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto wie, jak się technika rozwinie :). Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Wspaniała tarta! Z orzachami musi być pyszna :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic