niedziela, 6 kwietnia 2014

Baba drożdżowa z rodzynkami




Nareszcie wiosna - zielone gałązki, drzewa całe w kwiatach, śpiew ptaków, baleriny, długie spacery. Kolor nieba inny niż szary, choć tej szarości jeszcze trochę się zdarza. Tym bardziej trzeba łapać promienie słońca, kiedy tylko jest okazja.
I święta niemalże za pasem. Pierwsze przymiarki do świątecznego menu, zwłaszcza od strony wypieków. Postanowiłam wypróbować przepis na babkę drożdżową zaczerpnięty z Bajkorady :). Babka jest pyszna, puszysta, napakowana rodzynkami i pachnąca skórką z cytryny. Jedyną jej wadą jest to, że dość szybko wysycha. Ale można nie pozwolić, by zdążyła wyschnąć, prawda?
Pomysł na mleczny lukier stąd.

To nie musi być baba wielkanocna. To po prostu smakowite drożdżowe ciasto, idealne do porannej kawy. Świąteczny charakter nadaje mu pieczenie w formie z kominem i lukier na wierzchu.

Babka drożdżowa z rodzynkami
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 42 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • skórka otarta z całej cytryny
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

Z drożdży i połowy mleka oraz 2 łyżeczek cukru sporządzić rozczyn. Wyrośnięty połączyć z pozostałymi składnikami, wyrabiając ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera/robota. Na koniec dodać rodzynki. 

Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą; nie powinno zajmować więcej niż połowę wysokości foremki. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby podrosło (do wysokości 2/3 formy). 

Piec ok. 40 minut w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika babkę studzić około 10-15 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę. 

Ostudzoną polać lukrem. 


Wielkanocne Smaki - edycja IV

12 komentarzy:

  1. ale klimatyczne zdjęcie, super!!!
    ps muszę wypróbować ten mleczny lukier, intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Lukier świetny, spróbuj koniecznie!

      Usuń
  2. Piękna!
    Uwielbiam klasykę drożdżową.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pozdrawiam wiosennie :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam drożdżową babę, do tego szklaneczka mleka i jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gęba w niebie można by powiedzieć :D. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. No ja bym nie pozwoliła takiej babie wyschnąć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała baba :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic