czwartek, 1 maja 2014

Babka stracciatella




Ta babka powstała spontanicznie. Pomyślałam o chocolate chip cookies, ale nie miałam tym razem ochoty bawić się w pieczenie ciasteczek. Na ich podobieństwo upiekłam ciasto. Pachnie smakowicie czekoladowo (z odrobiną wanilii), jest nakrapiane czekoladowymi drobinkami. Wygląda trochę jak chocolate chip cookies, a trochę jak lody stracciatella. Olej rzepakowy nadaje mu lekko orzechowy posmak. 

Czas oczekiwania, aż wystygnie, jest trudny do wytrzymania. Lekko ciepła babka też smakuje wyśmienicie. Polecam, nadaje się do majówkowego kosza piknikowego. Życzę Wam udanego wypoczynku i pięknej, wiosennej pogody! :)


Babka stracciatella (ucierana z czekoladą)
Składniki:
  • 2 jajka
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego lub 1-2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Czekoladę posiekać lub grubo zmielić w blenderze.

Jajka ubić z olejem trzepaczką lub mikserem. Dodać cukier, cukier wanilinowy/waniliowy i mleko, ubijać nadal do połączenia składników.

Do masy jajecznej wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.

Ciasto wlać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Ostudzić.


Piknik majowy

9 komentarzy:

  1. I trudne do wytrzymania jest to, ze ta babka nie jest tu przede mną na stoliku :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Super taka babka stracciatella :) Mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz racje na majówkę jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczona już dwa razy, goście majówkowi pochłaniają w całości :). Polecam!

      Usuń
  4. To wpadam do Ciebie na piknik.
    Taka babka jest dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  5. tez chętnie bym zabrała takie ciacho ze sobą na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. babka z czekoladą? takiej to się nie można oprzeć ;)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic