środa, 21 maja 2014

Mus czekoladowy




Aksamitny, puszysty, rozpływający się w ustach deser dla prawdziwego czekoladożercy. Mus czekoladowy. Pyszny sam w sobie, najprostszy, bez dodatków, ale można go połączyć z owocami (malinami, jagodami, truskawkami) czy bitą śmietaną. Esencja czekoladowego smaku.

Początki mousse au chocolat we Francji są trudne do ustalenia. Francuskie dania o konsystencji musu powstawały już w XVIII wieku, ale musy deserowe datowane są na znacznie późniejszy okres, prawdopodobnie drugą połowę XIX wieku. Niektóre źródła podają, że pomysłodawcą czekoladowego musu był... Henri Tolouse-Lautrec (!), który najpierw nazwał ten deser "mayonnaise de chocolat". 

Sekretem dobrego musu jest jak najlepsza czekolada. Zatem użyjcie tej naprawę dobrej i delektujcie się :).

Przepis dodaję do działu Deser dla dwojga.


Mus czekoladowy*
Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego


Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.

1/3 szklanki śmietanki podgrzać mocno, nie doprowadzając do wrzenia.

Żółtka połączyć z cukrem, dodać połowę podgrzanej śmietanki. Wymieszać. Całość wlać do reszty podgrzanej śmietanki, wymieszać i ustawić całość na średnim ogniu do zgęstnienia (uwaga: masa nie może się zagotować). Zdjąć z ognia.

Dodać wanilię i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszać, ostudzić. 

2/3 szklanki schłodzonej kremówki ubić. Połowę delikatnie wymieszać z masą czekoladową, aby ją napowietrzyć. Po połączeniu składników dodać drugą część bitej śmietany, znów wymieszać, aż mus będzie aksamitny.

Mus przełożyć do pucharków lub kieliszków, schłodzić w lodówce. Można podać bez dodatków lub z owocami, lodami, dodatkową bitą śmietaną.


*przepis stąd

22 komentarze:

  1. sam opis już smakowity, ech!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Czekolada zawsze przyciągnie właściwą osobę :))

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Muszę stwierdzić, że owszem :)

      Usuń
  4. Ahhhhhh....
    Wzdycham do tego musu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ten mus :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie muszę zrobić ten deser . Jestem czekoladocholiczą xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej sytuacji nie masz wyboru :))

      Usuń
  7. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. bajka po porostu a nie mus:d wygląda przepysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  9. bajka! no i niesamowicie adekwatnie do nazwy bloga - niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uciekam stąd, bo nie mogę patrzeć na te czekoladowe pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daleko nie uciekniesz, dopadną Cię! (zaśmiała się złowieszczo ;))

      Usuń
  11. Świetny blog!
    Wygląda cudownie! Weź człowieku to się odchudzaj :D

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic