środa, 9 lipca 2014

Chocolate chip & nut cookies




Dziś trochę amerykańskiej klasyki - znane i lubiane chocolate chip cookies. Proste w przygotowaniu, aromatyczne, chrupiące z wierzchu i nieco ciągnące w środku. Takie właśnie powinny być, nie należy przesadzać z czasem pieczenia, aby ten środek nie stał się tak samo chrupiący jak wierzch. Też będą pyszne, ale... inne.
Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku. Podaję w wybranej przez siebie wersji, czyli z czekoladą mleczną, białą i orzechami włoskimi. 

Chocolate chip & nut cookies
Składniki:

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 szklanka mąki pszennej (155 g)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g białej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich


Czekoladę pokroić na duże kawałki, orzechy grubo posiekać.

Blachy wyłożyć pergaminem, odstawić.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, cukier wanilinowy. Wymieszać.

Masło ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, ubijać do połączenia składników.

Zmiksować z sypkimi składnikami, na końcu dodać czekoladę i orzechy. Wymieszać.

Masę nabierać łyżką lub łyżką do lodów. Formować kulki wielkości gałki lodów (moje były nieco mniejsze), kłaść na blachach w odstępach (ciastka rosną sporo), lekko spłaszczać wierzch każdej kulki.

Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 14-15 minut. Ciastka powinny być jeszcze lekko miękkie z wierzchu i zrumienione na brzegach. Wierzch stanie się twardszy i chrupiący podczas stygnięcia.


No to zostawiam Was z pysznymi ciasteczkami na jakiś czas.
Miłego urlopowania wszystkim! :)

18 komentarzy:

  1. Już chrupię w myślach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzę o ich schrupaniu...
    Klasyka w Twoim wykonaniu brzmi cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te ciasteczka, są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasteczka! *.*
    Wyglądają idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam je a nigdy jeszcze sama nie robiłam, musze wypróbować twój przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie upiecz :). Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Idealnie by pasowały do mojej porannej herbatki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. ...ja tam wolę ciastka owsiane. Co to za przyjemność jeść pieczone masło z mąką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm taka sama jak dla niektórych pieczone płatki owsiane z masłem ;)

      Usuń
  8. Idealne na śniadanie. Moje smaki. Mogę się jednym poczęstować?

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic