środa, 30 lipca 2014

Drożdżówka z cynamonową kruszonką




Zachciało mi się takiej. Zwykłej, najprostszej, puchatej, bez dodatków. Ze słodką kruszonką. Takiej, która pasuje do porannej kawy, popołudniowej herbaty czy domowych konfitur. "Babcinej".
Niestety babcinego przepisu nie dało się odnaleźć, więc posłużyłam się przepisem niezawodnej jak zawsze Dorotus. 
Jedyną moją zmianą było zrobienie cynamonowej kruszonki (zastąpiłam cukier wanilinowy cynamonem).

PS W dzieciństwie należało kruszonkę z ciepłego jeszcze ciasta oskubywać równomiernie. Po co? Żeby nikt nie zauważył, gdzie była oskubana i nie szukał łakomego winowajcy ;).


Drożdżówka z cynamonową kruszonką
Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 45 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • oraz: 1 jajko (do posmarowania)

składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu


Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych, robimy rozczyn z łyżką mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem; czekamy, aż ruszy i dodajemy do mąki). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, na końcu dodając roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 

Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 1,5 godziny, ale przy obecnych upałach nawet krócej). 

Składniki kruszonki wyrobić palcami, aż przyjmą formę okruchów (jeśli kruszonka jest zbyt mokra, dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, włożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą głębokiej keksówki o wymiarach ok. 13 x 27 cm. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia i wypełnienia foremki (ok. pół godziny). Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

21 komentarzy:

  1. O tak, Pani Dorota jest bezbłędna! Absolutnie! A taka drożdżówka posmarowaną masełkiem,albo dżemem jezynowym - idealna na śniadanie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie cynamon tam ja! A do tego kruszonka? Niebo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sypię zatem hojnie dla Ciebie :)

      Usuń
  3. Mniam, to ciasto musi być wspaniałe! :)
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, świetne są proste sprawdzone przepisy. A ciasta drożdżowe właściwie zawsze się udają, ale kruszonkę to trzeba zrobić najlepszą. Więc, jeśli pozwolisz, to częstuję się kawałkiem Twojego pysznego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, smacznego! A lato jest idealne do wyrastania drożdżowych ciast, rosną ekspresowo :)

      Usuń
  5. Do niedzielnej kawki idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie drożdżówki, pycha! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmmmm, pysznie się zapowiada :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uśmiecham się do Ciebie, choć paszcza pełna kruszonki :D

      Usuń
  8. Zjadłabym teraz taką zwykłą,puchatą,cynamonową...
    Doskonała!

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko i córko..., drożdżówka z cynamonowa kruszonką <3 ile bym dała... wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nadal oskubuję równomiernie, według tradycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. cynamon to obowiązkowo! :)
    czasami też mam ochotę na takie zwykłe wypieki bez dodatków :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic