środa, 23 lipca 2014

Tarta z karmelizowanymi śliwkami




Powroty...
Do domu po podróży. Do znajomych widoków i układów przestrzennych, do zaduchu zamkniętych okien, do kuchni, która stoi pusta i nie nęci zapachem, do książek z zakładką w połowie. Dla tego najmniejszego - do codziennego porządku rzeczy, który od razu wycisza i uspokaja, pozwalając powoli porządkować wrażenia.

Do tych, których nie widziało się tak dawno. Do rozmów, które pokazują, że się wypadło z obiegu, ale będzie wspaniale wrócić już za chwilę.

Do biura - już wkrótce. Do tego, co tam znane i tego, co się zmieniło zupełnie.

Do gotowania i pieczenia. Powolne, trochę jeszcze leniwe. Rozpoczynające się od tego, co najprostsze (bo i czegóż więcej potrzeba przy takich temperaturach?).

Są powroty przyjemne, z westchnieniem ulgi. I powroty trudne, stresujące.
Na jedne i drugie polecam szybką tartę z karmelizowanymi śliwkami. Witam Was po powrocie :).

Tarta z karmelizowanymi śliwkami
Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • kilka śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła (+ trochę więcej do wysmarowania blachy)


Blachę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Brzegi zawinąć, spód ponakłuwać widelcem. Odstawić.

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na połówki.

Na patelni rozpuścić cukier z masłem i cynamonem. Gdy zaczną się "pienić", wrzucić śliwki. Przez chwilę podsmażać, aż trochę zmiękną i się zarumienią.

Śliwki ułożyć na cieście, z pozostałego ciasta można zrobić na wierzchu kratkę lub wzorki. Wierzch i brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem (opcjonalnie, nie jest to konieczne).
Tartę piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić.

Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem lodów. Można też podawać na zimno, np. z bitą śmietaną lub sosem karmelowym.

22 komentarze:

  1. nie lubię powrotów z wakacji...:(
    aaa śliwki. Moja miłośc ! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja lubię powrót do śliwek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada tak ,,domowo'' az sie ciepło na sercu robi!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty nas pysznie witasz, oj pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... wygląda niesamowicie apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję, długo na stole nie postała :)

      Usuń
  6. Świetna tarta! ; )
    Takie połączenie musi być pyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki i cynamon to jedno z moich ulubionych połączeń :)

      Usuń
    2. Doskonała!
      Uwielbiam Twoje ciasta.

      Usuń
    3. Dziękuję, już tylko wspomnienie po niej zostało :)

      Usuń
  7. Zrobiłam i to bez masła i jajka i wyszła pyszna! Tylko miałam chyba jakieś okrutnie kwaśne śliwki i już po upieczeniu musiałam posypać cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wygląda, pyszności :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic