środa, 13 sierpnia 2014

Pierożki drożdżowe z pieczarkami




Nie, jeszcze nie skończyła się moja faza na drożdżowe wypieki. Cóż poradzić, pogoda sprzyja ciasto rośnie, piekę jak szalona. Jest szansa, że następnym razem będzie co innego, ale obiecać nie mogę ;).

Za to jest jedna zmiana, bo dziś proponuję Wam coś drożdżowego na wytrawnie. Wytrawnych pyszności dawno nie było na blogu. Macie ochotę na drożdżowe pierożki ze smakowitym nadzieniem? Moje wyglądają trochę jak ciasteczka z wróżbą - nie dajcie się zwieść!

Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 25 g drożdży
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy (+ewentualnie więcej do smarowania)
  • 1 jajko (do smarowania) 


nadzienie:

  • 250 g pieczarek
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 1/2 cebuli, jeśli ktoś woli)
  • sól
  • pieprz
  • ulubione przyprawy
  • opcjonalnie: trochę posiekanego/startego sera żółtego


Przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą, dodać cukier. Poczekać, aż drożdże ruszą i na powierzchni pojawi się pianka.

Mąkę wymieszać z solą i oliwą (gdyby ciasto słabo się kleiło, można dodać trochę ciepłej wody). Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulkę, posmarować dodatkową oliwą. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na minimum pół godziny.

Przygotować nadzienie: oczyścić i posiekać pieczarki i czosnek (ewentualnie cebulę). Podsmażyć je razem na oleju, doprawić do smaku, lekko przestudzić. Można dodać posiekany/starty ser żółty.

Ciasto cienko rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Wykrawać szklanką kółka (jak w przypadku tradycyjnych pierogów) lub kwadraty (jak u mnie). Na środek każdego nakładać nadzienie, sklejać palcami pierożki. Smarować je roztrzepanym jajkiem. Ponieważ ciasto drożdżowe jeszcze trochę pracuje i rośnie, kiedy odkładamy pierożki na blachę, warto też posmarować brzegi pierożków, żeby łatwiej się sklejały i nie rozpadały.

Piec ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Wierzch powinien się ładnie zezłocić, ale należy uważać, żeby pierożki zanadto nie stwardniały.

Można podawać z sosem (np. pomidorowym, cebulowym) lub np. z dipem czosnkowym. Pyszne na ciepło i na zimno. Polecam!

21 komentarzy:

  1. mniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
    będę tu częstym gościem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i zapraszam, oczywiście!

      Usuń
  2. Fane takie, na przegryzkę, na piknik, do pracy... na każdą okazję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) ciepłe, zimne, z sosem i bez :)

      Usuń
  3. Wspaniałe!
    ja też uwielbiam drożdżowe pierożki.
    Częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na pierożki mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm... wyglądają pysznie :)

    naczytane.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich pierożków to jeszcze nie próbowałam! Podkradam przepis:)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie. Gdy już skończę detoks, na pewno się za nie wezmę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię drożdżówki i pieczarki. Świetny pomysł na drożdżóweczki z pieczarkami :) umm... mniam. Jaki ładny kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do czerwonego barszczu - idealne!

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic