czwartek, 11 września 2014

Dyniowe megababeczki w cynamonowej posypce cukrowej




Czas dyni. Jeden z powodów, dla których mogłabym polubić chłodny przełom lata i jesieni oraz pluchowatą jesień (a nie należy ona do moich ulubionych pór roku). 

Dynia - choć pękata z wyglądu - sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Pomaga w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, jest idealna dla niemowląt i osób chorych. Wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w obliczu zbliżającej się jesieni. Poprawia koloryt skóry. Im bardziej pomarańczowa, tym więcej w niej witamin  i minerałów.

Dynia świetnie nadaje się do dań wytrawnych i słodkich. W ramach swojego cyklu Deser dla dwojga upiekłam megababeczki w dość dużych kokilkach. Są korzenne, wilgotne w środku, mają chrupiącą cukrową posypkę z dodatkiem cynamonu. Zdrowe słodycze to jest to!


Dyniowe babeczki w cynamonowej posypce cukrowej
Składniki (na 2 duże babeczki):

  • 5 łyżek musu z pieczonej dyni (polecam odmianę Hokkaido; można mus dyniowy zmieszać z tartym jabłkiem, smak będzie jeszcze lepszy)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki goździków (rozdartych w moździerzu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 3,5-4 łyżki cukru pudru (lub zwykłego cukru)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy, ale świetnie pasowałby lekko orzechowy olej z pestek dyni)
  • 5 łyżek mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać olej i mus dyniowy, wymieszać.

W osobnym naczyniu połączyć suche składniki. Następnie dodać mokre do suchych, wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do natłuszczonych kokilek. Z wierzchu posypywać je dość grubą warstwą cukru i cynamonu.

Wstawić do piekarnika, piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (babeczki będą trochę wilgotne w środku, ale ciasto nie może być surowe).

Przed wyjęciem z kokilek babeczki całkowicie wystudzić.


Dynia na słodko i słono

15 komentarzy:

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic