piątek, 3 października 2014

Ciasteczka owsiane z suszonymi morelami i białą czekoladą (bez mąki i jajek)




Cukrzyca, kamica nerkowa, nadwaga, reumatyzm, stres, hemoroidy, wysoki cholesterol (tak, wiem, niezły początek posta na blogu kulinarnym!). Czy wiedzieliście, że z nimi wszystkimi można walczyć przy pomocy owsa? Owies jest lekkostrawny i pełen witamin. Samo dobro. Załóżmy, że ciasteczka owsiane również ;). A że dawno ich nie piekłam - a uwielbiam we wszystkich postaciach - dzisiaj proponuję bezmączne i bezjajeczne ciasteczka z dodatkiem suszonych moreli i białej czekolady.
Można zmniejszyć ilość masła i dodać jeszcze jednego banana. Albo masło w ogóle wyeliminować - wtedy ciasteczka będą też bezmleczne. Cukier można zastąpić miodem lub innym słodzidłem.

Ciasteczka owsiane z suszonymi morelami i białą czekoladą (bez mąki i jajek)
Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (można dodać trochę więcej, gdyby ciasteczka nie chciały się kleić)
  • 1 dojrzały banan
  • 100 g miękkiego masła
  • 60-70 g suszonych moreli
  • 50 g białej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli


Banana obrać, pokroić na kawałki, zmiksować z miękkim masłem i cukrem.

Morele i czekoladę posiekać (dość grubo - jeśli lubicie większe kawałki owoców i czekolady w ciasteczkach).

Płatki owsiane połączyć z solą, wymieszać z masą maślano-bananową. Wmieszać morele i czekoladę.

Dłonią formować z masy kulki, układać je na blasze wyłożonej pergaminem, lekko spłaszczając. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez 13-15 minut (podaję orientacyjnie, bo wiele zależy od piekarnika - ciasteczka powinny ładnie się zarumienić).


Inne moje ciasteczka owsiane:
Ciasteczka owsiane bez cukru
Ciasteczka owsiane z żurawiną, słonecznikiem i zarodkami pszennymi
Pomarańczowe ciasteczka owsiane
Waniliowe ciasteczka owsiane z żurawiną

23 komentarze:

  1. Evi,
    wiedziałam,że trafię u Ciebie na coś fantastycznego!
    Mniammmmmmm......

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, też bardzo lubię ciasteczka owsiane :) A skoro to samo zdrowie, to warto je jeść jak najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli oczywiście nie przesadzimy z cukrem i innymi niekoniecznie zdrowymi dodatkami. Ale co tam, czasem można ;)).

      Usuń
  3. Fajne ciasteczka ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś myślałabym, że jak nie ma mąki i jajek, to nie ma ciastek, nic bardziej mylnego, jak widać na załączonym obrazku. Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się też kiedyś wydawało, że bez pewnych składników ciasta ani ciastka nie mogą się udać. Dziś niejednokrotnie się zdumiewam, z jak minimalnej ilości składników można upiec coś pysznego :).

      Usuń
  5. Masz rację owies jest megazdrowy, więc owsiane ciasteczka nie dość że pyszne, też są zdrowe :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi ciekawie, musiały być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ciasteczka owsiane. A Ty zrobiłaś taką wersję light. Super! Biorę kilka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stuprocentowe owsiane. Częstuj się, zapraszam :)

      Usuń
  8. Super połączenie :) prawdziwa pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic