niedziela, 26 października 2014

Kringel estoński



Jak co roku powiewy chłodu za oknem sprowadzają do mojej kuchni zapach cynamonu. Co powstało tym razem?

Estoński kringel to ciasto drożdżowe zaplatane w formie wieńca czy precla, z różnymi nadzieniami (z cynamonem, kardamonem, szafranem, często rodzynkami). Piecze się go na rozmaite okazje: urodziny, wesela. Słowo "kringle" w staronordyckim oznaczało pierścień, koło. Ten rodzaj pieczywa jest popularny w krajach nordyckich właśnie.


Kringel estoński (przepis stąd)
Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru

nadzienie:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 lub 5 łyżek cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła


Wymieszać drożdże z mlekiem i cukrem, pozostawić rozczyn, aż ruszy. 

Mąkę wsypać do miski, dodać żółtko, stopione masło, roczyn i zagnieść ciasto. Uformować kulę, miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia. 

Przygotować nadzienie: rozpuszczone masło wymieszać z cynamonem i cukrem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować na nim nadzienie. Ciasto zwinąć w ciasny rulon, a następnie przeciąć na połowę, zostawiając obie części złączone na końcu.

Skręcić obie części w warkocz, tak aby warstwy posmarowane cynamonem były widoczne. Uformować wieniec, przenieść go do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostałe nadzienie, posypać delikatnie cukrem (może być zmieszany z odrobiną cynamonu). 

Piec przez 30-35 minut w temparaturze 200 stopni (tak podaje oryginał, wg mnie 180 stopni wystarczy), aż wierzch będzie brązowy.

18 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wypiek. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się najbardziej podoba wtedy, gdy leży na talerzu przede mną :)

      Usuń
  2. Cudownie się prezentuje:) myślałam, ze to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Wszystko co cynamonowe kupię od ręki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiał pachnieć fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwy raj dla miłośników cynamonu, polecam :)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, wygląda fantastycznie! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciasto, nie znałem go, ale chyba wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowity i piękny!
    Mam na niego ogromną ochotę.
    Cynamon jesienią lubię szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Czym byłaby jesień bez cynamonu? :)

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic